Nyårskarameller 2017

Det här året alltså, det har varit innehållsrikt och riktigt bra. När jag tänker tillbaka på 2017 så är det året då jag åkte längdskidor ända till maj, reste till Hawaii och flyttade. Men det är förstås bara de allra största grejerna, jag har även åkt en av världens vackraste tågbanor, sprungit en halvmara och fjällvandrat med en hund i fleecepyjamas. Förra året skrev jag två sammanfattningar, en om resorna 2016 och en om träningen 2016. I år tänker jag att vi varvar ihop dem, och lägger på lite allmänt också. Det här året har jag ju bloggat i veckosvep, som gör det lätt att gå tillbaka och se vad som hände när. Lite svårare sökmässigt att hitta specifika händelser men det var längesedan jag gav upp att vara något SEO-proffs. Vi tar det lite kronologiskt och så lite sammanfattning mot slutet.

Januari

Jag firade in det nya året i Ammarnäs med släkt och vänner och födelsedagen firades hemma i stan. Vintern var helt okej och jag åkte en hel del längdskidor och det gick inte långt in på nya året innan jag åkte till Åre på workation med influencernätverket Influencers of Sweden (inos). Där lärde jag mig mycket om bloggande och instagrammande och träffade många nya människor som jag följt i sociala medier men även några gamla bekantskaper, mina resebloggkollegor. Jag lärde mig att åka slalom igen också, det var inte ifjol jag stod på ett par utförsskidor, kul! Jag åkte ett längdskidlopp också, det gick mindre bra men jag är stolt att jag ens ställde upp med så lite klassiskt åkt innan. Jag åkte till Malmö med jobbet på en kurs och i slutet av januari fyllde brorsan trettio och det firades med en riktigt lyckad fest.

img_1384Obs det kom fler människor sen

johanna-och-johanna-i-areJag som har mina egna kläder och hyrutrustning tillsammans med grundaren av Systrar i bergen. Crash course i utförsåkning och reseplanering. 

Februari 

Februari så genomförde vi första vinterresan med systrar i bergen till Hemavan.  Jag varvade skejtskidor på fjället med utförsåkning med våra gäster. Jag var förkyld lite till och från och åkte mest skidor faktiskt, tog det rätt lugnt i övrigt och fortsatte pyssla fint hemma efter badrumsrenoveringen som jag gjort precis innan jul.

img_1480Jag var bättre kittad än i Åre och det var hur kul som helst.

img_1517Här hade vi yoga. Nypmigiarmenasana.

Mars

Mars blev lite intensivare. Jag fortsatte med skidåkningen, det var en riktigt fin vinter. En helg bytte jag ut skidor och vasalopp mot ett yogaretreat i Granö. Helgen därpå uppfyllde jag och Towe en dröm vi haft länge – vi samlade alla resebloggare till en staycation. Alla som kunde och ville vill säga. Vårt nätverk svenska resebloggar var nästan tre år och har vuxit och har flera hundra medlemmar. Drygt tio av dem samlades på clarion hotell Arlanda och vi åt och pratade, konfererade och yogade. Det är mycket jobb med att ordna en sån helg men det var så värt det, är så glad och stolt att vi fick till det till slut! Jag höll min första yogakurs också, yoga för löpare på yogastudion. Den blev snabbt fullbokad och det var så kul, nervöst och utvecklande. I slutet av mars satte jag mig i mammas och pappas bil och åkte med till stugan, där imponerade jag på mig själv och åkte ända upp på Biergenas (det är en dryg mil från stugan enkel väg först ganska platt sen ganska rätt upp på ett fjäll).

DSC_0856Towe och Annika

img_1632En typisk friskvårdstimme på Gamlia

img_1726Mot slutet av mars började strandpromenaden att tina fram och friskvårdstimmarna började se ut såhär

April

Pappa fyllde 60 år och vi firade med att äta på Le Garage, supergott! Han fick en resa i present av oss i familjen, att åka Bergensbanan mellan Oslo och Bergen med mig och Macke i maj. Det var skid-SM i Umeå så rolig skidåkning att titta på, jag åkte lite mer men det började bli skitiga spår i Umeå. Påsken var sen men ack så skön, det var sol och några minusgrader hela långhelgen och jag åkte så mycket skidor att det inte var klokt. Ni som vill läsa repris på optimal påsk hittar den här. Äntligen kände jag att det började lossna och jag kunde åka hur långt som helst, fick inte ont någonstans och kunde åka varje dag. En dag följde Macke och Nova med och blev frälsta, så kul med sällskap! En annan dag bytte jag mot löpning på skoterspår med Layla, faktiskt första gången som jag sprungit så offroad på vintern, det var helt underbart! Jag gick på humorfestival och trädgårdsmässa och kom igång riktigt bra med löpningen, jag sprang tröskelintervaller på strandpromenaden varje vecka. April avslutades med ett långpass där med Maria på valborgsmässoafton och sen en god middag med henne och hennes familj.

img_1951

img_2089

Maj

Jag åkte sista skidpasset den första maj och övergick på löpning helt. Löpformen höll i sig och jag sprang trailrunning på höga kusten och en halvmara. Jag var i Göteborg med jobbet och sedan var det dags för norgeresan. Den blev såå lyckad och jag har den laddad i bilder och utkast på text, den ska ni få läsa om så småningom. Vi flög till Oslo och åt gott och klev på tåget morgonen efter. Vi åkte från sommar till vinter rätt över kalfjället och sen ner på andra sidan. Inte långt nedanför krönet klev vi av och bytte till Flåmsbanan, världens brantaste. Den slutar i den pyttelilla byn Flåm längst in i en fjord och där övernattade vi innan vi sen åkte Flåmsbanan tillbaka och vidare till Bergen där det var stekhet sommar och vi åt ännu mer gott.

Juni

Första och andra helgen i juni spenderades i Åre. Tyvärr behövde jag åka hem däremellan, bland annat för att jobba och ta hand om min katt. Tack och lov går tåget som på räls och det är smidiga 6-7 timmar att sitta och jobba, sova, äta snacks och lyssna på poddar på. Första helgen var det workout Åre och det var då jag sprang en topptur upp på Åreskutan och tog en av de nio favoritbilderna för året. Andra helgen var det en sommarresa med systrar i bergen. Sedan var det full fart mot midsommar och jag hade sjuklig resfeber, spontangick på Håkan Hellström och sen på midsommarafton åkte vi. TILL HAWAII. Drömmarnas drömresa. Första dagarna spenderades i San Francisco och där har vi två av de andra favoritbilderna. Den ena är från en av alla sightseeingpromenader, sett från Lombard street (ni vet den kringelikrokiga branta bilvägen) och den andra efter att vi sprungit över Golden Gate-bron. Jag kan inte fatta att det här har hänt. Trots att jag rest så pass mycket så är det här en resa som jag inte riktigt kan tro på ens så här i efterhand. Topptur Åreskutan sommar (9 of 11)

img_2668Den här gången fick jag hålla yoga här, det trodde jag inte när jag var där på yoga med Therese Furudal på workation i januari.

img_3167Ingen förklarande text behövs väl?

Juli

Det som finns skrivet om resan hittills är veckosvepen från vecka 26 då vi var på Oahu, 27 då vi var på Kauai och 28 då vi var på Maui och tillbaka på Oahu och i San Francisco och så finns det vykort från Oahuvykort från Maui, vykort från Kauai. Jag hade inte mycket tid att blogga där men desto fler bilder och uppslag till inlägg, än har jag inte bloggat klart om paradisöarna. Fyra av årets nio favoritbilder är härifrån, inte helt oväntat. Resan gick bra och den enda incidenten var att mitt flyg hem var försenat men vad gör det om hundra år. Jag fick igen i stort sett hela beloppet dessutom eftersom det var en lång flygning försenad mer än 4 timmar.

img_3516-1Magisk grönska på väg mot den hemliga stranden just intill vår bungalow på Kauai, Hawaii

img_3824Jag surfar på north shore på Oahu, Hawaii img_3772-1Utanför surfshopen på Maui efter första gången vi surfat

img_3812Utsikt från vårt hotellrum på Waikiki beach, Oahu, Hawaii

Augusti

Det kom ett liv efter Hawaii och det var skönt att åka i princip direkt upp till stugan i Ammarnäs och röja gräs och göra alla vanliga saker med släkten. Jag och pappa byggde jättemycket på våra altaner som blev i stort sett färdiga. Jag upprepade sommarresan med systrar i bergen för andra året i rad och vi kände jag och Johanna N att nu landade det på riktigt, konceptet med sommarresan, destinationen, turerna och allt därikring. Min fot började krångla vid löpning, helt ärligt hade jag skitont. Jag hade känt det sedan midsommar men försökt vila bort det, kanske inte vilat tillräckligt vem vet men sen visade det sig att jag hade en låsning i hälen och när den knackades loss brakade h-vetet lös i mellanfoten. Det blev dock hyffsat snabbt bättre så jag förstod vad som var rätt rehab-väg och sen dess har jag gjort hundratals om inte tusentals tåhävningar. Sista helgen i augusti var det som vanligt dags för den årliga turen med vännerna till stugan i Ammarnäs och det blev fokus på vandring och svamp i år, för att göra bebismagar och krångelfötter till lags. Jag paddlade kajak för första gången och det var bild nummer åtta i de som gillades bäst. Vi firade också allra sista kvällen i augusti på hunger och törst med familjen. Vi firade att mamma gått i pension, efter lång och trogen tjänst i förskolan i Umeås tjänst. Precis innan den middagen hade jag dock varit på en lägenhetsvisning…

img_4058

img_2260-e1502653046453-768x526

September

Kolonilotten fortsatte att skördas, jag kunde så pyttesmått börja jogga igen och så gick jag en pilateskurs på Iksu. Mest för min egen utveckling och för yogan var tanken. Höstschemat drog igång också och mina klasser var somamove och yoga för löpare på måndagar på iksu plus. Jag åkte till Linköping och Norrköping med jobbet för att gå på bomässan Vallastaden2017 och ha konferens. Under tiden budade jag hem lägenheten på Sandåkern jag varit och tittat på. Sedan började allt gå i högre takt. Min egen lägenhet skulle stylas och fotas, massor med träffar med mäklare, jag började så smått flyttrensa för att ens kunna styla till visning. Jag stylade själv och är rätt nöjd, bilderna hittar ni i inlägget med före- och efterbilder på min lägenhet. I slutet av september kom jag och Macke oss iväg på en välbehövlig fjällvandring. Vi gick tjulträsk runt med en natt i tält och det var såå välbehövligt och det gav mersmak.

tjulträsk runt (20 of 26)

tempimageforsave-4Det regnade massor men vissa sensommarkvällar var riktigt fina och jag åkte både inlines och landsvägscykel i brist på löpstyrka i foten. 

Oktober

Plötsligt hade jag hur mycket som helst att göra. Jag började hålla klasser i pilates cirkel iallafall. Hur kul som helst, men kanske inte riktigt vad jag hade tid med. Nyttigt att testa instruera utan att vara med själv, jag går bara runt och coachar. Inga större resor direkt men jag åkte till Lycksele på ledarskapsutbildning och jag åkte inte till Barcelona som var tanken, för att springa i berg. Det var det stora målet egentligen med löpningen för året men foten var långt ifrån redo för något sådant äventyr. Jag höll den första kursen i outdoorträning för systrar i bergen i Gammliaskogen och äntligen började min egen fot hålla. Jag hade anlitat en PT sedan i september och styrketräning och rehab gav resultat. Roligt att få träna utomhus, sånna klasser har jag inte heller hållit förut. Tappra deltagare som körde hårt i bokstavligen ur och skur. Det var första inflytt i det stora ombyggnationsprojektet jag håller i åt universitetet och det var stort och smått hela tiden från mitten av oktober och det lugnade sig inte förrän precis innan jul. Jag rensade massor hemma och lägenheten blev såld! Så himla skönt, bostadsmarknaden i Umeå har varit skakig hela hösten så jag blev så tacksam.

November

November var egentligen en enda lång flyttpackning och förberedelse och som sagt, fullt ös på jobbet och på kvällarna. När outdoorkursen var klar höll jag en yogakurs för vintersportare på Umeå Spa, i samarbete med yogastudion. Supermysig lokal och grupp! När försäljningen av lägenheten var klar fick jag först migrän, sen förkylning och i november toppade jag det med ett ryggskott. Hade jag inte haft yogan vet jag inte vad jag gjort. Jag såg Johan Rheborg också, det var galet kul! Och så avslutades månaden med att åka till Sundsvall med jobbet för planeringsdagar.

img_1058storstädning och rensning inför flytt, lite jobbigt men mest så skönt få det gjort!

December

Första december fick jag flytta in! Det blev en mysig kväll med pizza och rödvin på golvet med hela familjen bjudna. Andra helgen åkte jag till Saxnäs med Iksu längdskidor precis som förra året och det blev vändningen på den hektiska hösten. Fyra dagar av bara vila, mat och skidåkning var precis vad jag behövde. Det var också många som gillade, den snöiga bilden på skidspår blev den nionde bilden. Sedan var det bara nedräkning till jul och trots mycket på jobbet började det kännas som att det blir nog jul i år iallafall. Umeå hade musikhjälpen och det var fint att se, jag deltog med att hålla i ett yoga för löpare tillägnat musikhjälpen. På lucia höll jag mitt sista pass på iksu och checkade ut för jullov med över 40 klasser bakom mig. Plus de jag haft åt yogastudion och systrar i bergen blev det totalt 55 klasser och det är lite mycket för att vara mig med heltidsjobb, resor och egen träning. Och en flytt därtill. Nåväl, det gick i hamn och sista veckan innan jul fylldes med lilla julafton hos Macke och Sofie, julkonsert i stadskyrkan med Luna och Tristan och till slut fick jag igång TVn i nya lägenheten också och med en chromcast i julklapp så kunde jag se ikapp hela julkalendern och så var det äntligen jul igen.

tempimageforsave-7

Summering

Det är först när det är på pränt som jag inser hur mycket jag gjort under året. Jag räknar till åtminstone fyra jobbresor till olika universitet runtom i Sverige, tre resor med systrar i bergen, två kurser åt yogastudion, en kurs åt systrar i bergen, köpt en ny lägenhet, sålt min gamla lägenhet, över tre veckor på andra sidan jordklotet, en fjällvandring, flera fjällhelger, 45 mil längdskidåkning och totalt över 350 timmar träning. Det är kanske inte jättekonstigt att jag inte hunnit blogga om allt, inte hade hunnit fixa dörrlisten förrän i sista minuten innan visning (okej det var pappa som gjorde det till slut) eller hunnit laga matlådor från hela kostcirkeln. Tiden hemma har jag myst med katten, försökt hinna träffa vänner och sett massvis med serier och lyssnat på poddar.

Det kanske låter mycket med 354* timmar träning men det är fördelat på 359 pass men bara 246 träningsdagar. Jag har alltså kört dubbelpass rätt ofta, inte bara måndagarna. Dock är det ju ungefär 6 dagar i veckan i snitt och med anledning av att jag hade ungefär samma dos förra året så tog jag i höst hjälp av en coach. Jag ville ha någon som kunde se över helheten så att jag vilar och äter tillräckligt, har lagom dos styrketräning och konditionsträning och håller motivationen uppe och släpper på både rutiner och ambitioner om det behövs. Det har varit guld värt att kunna lämna över det till någon annan, risken är nog att jag efter en sån här höst hade totalt försummat min egen träning (även om jag förstår att det är svårt att tro)

Vad har gått bra och vad har gått mindre bra?

Sett till de nyårsmål 2017 jag skrev i början på året så har det väl gått hyffsat ändå. Jag höll mig inte skadefri och jag sprang inte varje vecka men det har ändå varit ett av mina bästa år löpmässigt när jag fick ha en så bra vårsäsong och vara stark och i form och springa längre än jag brukar. Jag körde slow blogging och har satsat på samarbeten i form av uppdrag inom resor och yoga snarare än mer klassiska bloggsamarbeten med pressresor och sponsrade inlägg. Jag höll det jättefint hemma i lägenheten och har med mig den energin till den nya. Det känns riktigt bra och är något som jag kommer ta med mig in till 2018. Vad jag har för tankar om 2018 återstår att se imorgon.

img_3411Ska jag välja en bild själv för året är det den här, den speglar vänner, resa som pirrade ordentligt i magen, höjder och fysisk aktivitet.

*Precis som förra året har jag dragit gränsen vid fysisk aktivitet, allra oftast ombytt. Jag har inte tagit med när jag cyklar till jobbet (ca 15x2min/dag *5 * 45 = drygt 100 timmar ändå) eller när jag yogar hemma kortare än en halvtimma (vilket händer rätt ofta faktiskt). Däremot har jag med promenader, dock inte med hund. Handlar mest om hur mycket jag ids logga, ska exakt allt med . Mitt syfte är att hålla koll på träningen dels för det är så himla kul med siffror och statistik men också för att kunna planera vila, mat, träningsprogram och framförallt undvika överbelastningsskador

 

 

 

3 reaktioner till “Nyårskarameller 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s