Na’Pali coast, kite och magisk natur– v.27 2017

Denna vecka spenderades på öarna Kauai och Maui, ni har redan sett vykort från Kauai och vykort från Maui men vi tar eet lite mer kronologiskt för er som är nyfikna eller som kanske funderar på hur mycket vi gjort på X antal dagar inför egen planering.

Vi flög tidigt på måndagmorgon från Oahu till den mindre ön Kauai. Sjukt smidig flygning, knappt 40 min! Kauai kallas för ”the garden island” eftersom den är så grön och frodig. Direkt vi landade kände vi i luften att den vad varmare och fuktigare. Hämtade ut hyrbilen, inte krångligt men de tog sin tid på sig… vi körde upp till Princeville på norra kusten där vi skulle bo. Vi bokade omfrån  Waimea på östkusten strax borr om flygplatsen där vi först tänkt bo efter att ha fått så många frågor med ”ska ni bo på norra eller södra sidan på Kauai?”. Det visade sig vara ett bra val! Inget fel på Waimea, men vi älskade norrkusten!

Vårt boende var en resort eller ett område med lägenheter, vi hyrde via en uthyrningsmarknaden men av en privatperson. Tusen och en regler i stil med ”bränn inte hål i soffan med ett strykjärn”, ett tecken på att Hawaii är USA och att den här lägenhetsägaren måste haft lite otur med sina hyresgäster eller kanske inte borde hyra ut… men fint var det och vi trivdes! Första dagen letade vi rätt på stranden alldeles intill, en riktig doldis nedanför en brant backe ned från området och en bit in genom djungel.

Vi åt i Princeville och jag åt en sjukt god tonfisk med wasabi-aioli!

På tisdag startade vi dagen med intervaller, idylliskt med många ute på morgonmotion på och omkring golfbanan! Det är segt springa i värmen men gick åtminstone bättre än intervallerna förra veckan. Sen kollade vi in Hanalei och käkade god indisk lunch från en food truck innan det var dags för dagens stora, en av resans stora, händelse: flyga helikopter. Vi valde att flyga på just Kauai för att den är så grön och bara ca 20% av ön är tillgänglig via bil. Och för att jurrasic park spelats in där, vilket jag inte hade en aning om. 

Jag gruvlängtade och har bara flugit en gång förut och då väldigt kort, nu var det 45 min! Men det gick fint, det var helt magiskt att flyga över bergen och dalarna, det är så dramatisk natur här! Noggrann säkerhetsgenomgången innan och inga ”kolla så nära bergväggen jag kan flyga hehe” som jag oroat mig för. Vi flög från den privata flygplatsen i Princeville, över Jurassic falls, ut över den helt orörda Na’Pali coast, runt nästan hela ön förutom ut till kusten som ändå går att se med bil och tillbaka upp. Heeeelt fantastiskt! Råder alla som åker att försöka spara ihop pengar och boka en tur, ca 2000kr per person (vilket faktiskt är ganska billigt med tanke på tiden, helikopter är svindyrt i Sverige också) och om möjligt, för den på Kauai. Jag har inget att jämföra med och det finns helikopterturer på alla öar men jag tror ändå att naturen på Kauai slår de andra öarna.

Efter helikopterturen åkte vi tillbaka till stranden på Hanalei för att slappade och uppleva lite 4th of july-firande som vi fått tips kunde vara där. Mycket riktigt var det en hel del familjer och kompisgäng som hade med sig grillar på stranden men det var inte mycket mer än så. Förmodligen var det fyrverkerier lite senare men vi åkte hem och köpte takeaway och såg solnedgången från altanen istället.

En anledning till vårt lite lama engagemang i 4th of july var att vi skulle upp tiiiidigt på onsdagmorgon. Dags för den andra bokade aktiviteten på Kauai, båttur längs Na’Pali coast. Det blev en positiv överraskning, minst lika bra som helikoptern! Vi åkte ”rib boat”, en slags stor gummibåt med motor, och satt på kanterna så det blev en häftig känsla (som min rygg protesterade lite mot på kvällen sen men det var inte mer än väntat) och såg delfiner hoppa, havssköldpaddor och sen snorklade vi med en massa fina fiskar. På Kauai är det inte tillåtet att bada med delfinerna, för att inte störa dem, men det är det på andra öar. Jag tycker nog egentligen det är bra, att låta dem vara ifred alltså, men samtidigt vore det ju makalöst häftigt att få simma med en delfin. Jag hade till och från under hela resan samma känsla som jag hade på Galápagos, att jag borde inte egentligen få vara här, jag bara bidrar till exploateringen. Men samtidigt så magiskt, det är en ynnest att ha möjlighet och resa till andra sidan jorden och uppleva naturen och kulturen där.

Superduktig guide och chaufför, de berättade massor med intressant. Efteråt var vi så sjukt trötta att vi inte orkade göra nånting annat än att köra till en beach club som låg på väg tillbaka från Port Allen i söder, Lava lava beach club i Waimea. Tipset kom från en på helikopterfirman. En powernap på stranden och en en burgare ackompanjerad av trubadur och hula hula. 

På torsdagen blev det tredje gången gillt på Na’Pali coast då vi vandrade Kalalau trail. Det är en 22 mile  lång trail med några avfarter(11 mile enkel väg och det går inte gå ut på andra sidan utan man måste gå tillbaka), och vi såg en av passagerna från båten och den var inte att leka med. Det är inget för varken nybörjare eller höjdrädda, det var fler än en vandringsstav som låg utmed bergväggen som någon tappat. Kanske vid ett möte, för det ryms bara en på stigen just där så får man möte är det bara att backa eller lägga sig ner, så den andra kan gå på en… Den del vi gick var däremot inte så svår, från starten i Ke’e beach via Hanakapi’ai beach där det är livsfarligt att bada p.g.a. undervattensströmmar, till Hanakapi’ai falls. 

Tidig start för att slippa värme och folk. Tips: parkera så långt ifrån det går för att komma ut senare på dagen.Det blev ett dopp vid vattenfallet

På torsdagen flög vi över till tredje ön, Maui. Det tog år och dag att få ut hyrbilen men när vi väl fick den så var det ungefär tio minuter till vårt boende. Maui Seaside hotel, ett 70-talskomplex med pool och liten strand, mitt i hamnstaden Kahului. Första stopp blev en food truck med räkor, omnämnd i Lonley Planet som världens bästa. Inte illa.

 Det stod även att det var lite kladdigt och minsann, det var både sjukt gott och kladdigt! Vi åt den på stranden som var närmast, vilket var kite beach. Passade på att boka in mig på en lektion, årets försök måste ju göras. Vi prickade av ”First friday” på Maui som verkar vara en återkommande liten gatufest som är i olika byar beroende på vilken fredag det är i ordningen så där åt vi middag och spenderade kvällen till livemusik av lokala förmågor. Supermysigt! 

På lördag var det dags för kitelektionen. Bra vore en överdrift, men kul var det att prova och känna på känslan iallafall. Skulle behöva en hel sommar för att lära mig. Maria och Elisabeth åkte iväg och snorklade under tiden och fick äntligen se havssköldpaddor på riktigt nära håll! Kul för alla, och sen sammanstrålade vi igen och åkte till Lahaina och tittade på solnedgången med ungefär lika många turister som på Santorini, förälskade oss i den lilla byn och åt middag på Kimo’s, som påminde om ett av våra nya favoritställen på Waikiki – Duke’s – och det visade sig så småningom att det mycket riktigt var samma ägare. Åt en poke bowl utan att förstå att det var det gjorde jag också. Och ännu en underbar tonfisk med aioli.

Söndagen var utflyktsdag igen, en av Mauis höjdpunkter: Road to Hana. Det är helt enkelt vägen till Hana, nordöstkusten av den östra delen av Maui (googla kartan så ser ni att Maui är liksom en liggande barbapappa i två delar.)  Det var svårt att fånga de vindlande vägarna på bild, de var verkligen vindlande. Många ställen att stoppa på och vi stannade i bland annat bambuskog, ett litet vattenfall och för att äta veganglass. 

En rolig utflykt att göra, och vi avslutade med ett bad på Koki beach, som nog var vackraste stranden på Maui, innan det var dags att vända hemåt igen. På väg hem åt vi pizza i Paia, eller ”flat bread” som det heter på Hawaii, och jag åt en veganpizza. Guldgruva som mjölkallergiker och helst ekologiskt ätande, mycket på Hawaii är närodlat och ekologiskt och det blir win-win för det importerade är dyrare. Dessutom undviker jag gärna kyckling och kött i överflöd på resa, för att minska riskerna litegrann för att få resemage eller något ännu värre och då är veganskt ett toppenalternativ! 

Jag såg:

Havssköldpaddor! Delfiner! Orörd natur! Massor med färgglad fisk!

Jag läste:

Läste ut triathleten Jonas Coltings bok ”jag vill bara se bra ut naken”, hans första bok. Lättläst och inte mycket bytt men lite roliga anekdoter ur hans och andras galna idrottsliv. Boken är några år gammal och han var vettigare då, nu tycker jag han verkar ha spårat ur och blivit för extrem i sina åsikter om mat och träning.

Jag tänkte:

På Kauai bodde vi på en riktig resort som hämtad ur dirty dancing, mitt på en golfbana och med folk i alla åldrar motionerande överallt. En morgon sprang vi intervaller och en annan morgon körde jag ett rejält yogapass medan de andra sprang. Har legat lite på latsidan med löpningen eftersom min fot fortfarande krånglar när jag sprungit och för att jag helt enkelt hellre ligger och drar mig och sen yogar lite och dricker kaffe i lugn och ro. Jag hinner springa när jag kommer hem. Nöjd över att jag gjort mina styrkeövningar iallafall några gånger!

Vi gick en trail också och det kan väl nästan jämföras med träning, fysisk aktivitet är det då helt klart. Superhärligt att komma ut så och skönt få gå i naturen utan asfalt. Det mesta här är annars väldigt tillrättalagt och asfalterat. (Också en anledning till att jag springer mest intervaller här, distans på asfalt slipper jag gärna)

Kitesurfingen var jobbig som vanligt, för de med tekniken är det en ganska skonsam sport men jag är för ovan och får kämpa rätt mycket med momentet att ta mig upp på brädan.

Jag tränade:

På Kauai bodde vi på en riktig resort som hämtad ur dirty dancing, mitt på en golfbana och med folk i alla åldrar motionerande överallt. En morgon sprang vi intervaller och en annan morgon körde jag ett rejält yogapass medan de andra sprang. Har legat lite på latsidan med löpningen eftersom min fot fortfarande krånglar när jag sprungit och för att jag helt enkelt hellre ligger och drar mig och sen yogar lite och dricker kaffe i lugn och ro. Jag hinner springa när jag kommer hem. Nöjd över att jag gjort mina styrkeövningar iallafall några gånger!

Vi gick en trail också och det kan väl nästan jämföras med träning, fysisk aktivitet är det då helt klart. Superhärligt att komma ut så och skönt få gå i naturen utan asfalt. Det mesta här är annars väldigt tillrättalagt och asfalterat. (Också en anledning till att jag springer mest intervaller här, distans på asfalt slipper jag gärna)

Kitesurfingen var jobbig som vanligt, för de med tekniken är det en ganska skonsam sport men jag är för ovan och får kämpa rätt mycket med momentet att ta mig upp på brädan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s