Yogaretreat i Norrland – här är mina 5 anledningar

samarbetsbanner-yogaretreats-norrland

Det är två helger sedan jag var på yogaretreat i Granö, med Yogaretreats Norrland. Bakom det hela ligger Maria Bergmark som driver Yogastudion i Umeå, en driftig umetjej som jag träffade över en indisk lunch på Taj Mahal för att prata om Yogaretreats Norrland. Maria har rest och yogat mycket i Indien så äntligen får jag svar på om maten är som i Indien: det är den inte. Även om jag längtar efter att åka på retreat till Indien jag också, så hittar jag ännu en anledning till att det inte är så dumt på hemmaplan. Vi har låtsas-indisk mat och vi har numera även yogaretreats.

Tänk dig en hel helg där du bara behöver fokusera på dig själv. Du bor vackert, äter gott, får vila, andas, och bli guidad genom välgörande yogapass. Runtomkring dig Norrlands vidder, höga himlar, lugn.

Citatet står på Yogaretreats i Norrlands förstasida. Kan det bli bättre? Jag åkte till Granö för att ta reda på om det stämde. Till skillnad från Taj Mahals inte-så-indiska mat så stämde det alldeles utmärkt. Så här är mina fem huvudsakliga anledningar till varför du ska åka på ett yogaretreat och varför du ska åka till Norrland.

Inspirationen

Oavsett om du yogat tidigare eller inte så är det en rejäl boost att åka på ett retreat. Det blir yoga för hela slanten under en eller flera dagar i sträck. Att inte behöva tänka på något annat gör att yogan verkligen kommer till sin rätt. Saker och ting hinner landa och ofta är upplägget utformat med en blandning av fysisk yoga, meditation, återhämtning och filosofi.

DSC_0615Hållbara goodiebags!

Yogaläraren Moa förbereder smoothies till alla före första yogapasset på morgonen före frukost.

Maten

Maten är helt gudomlig! Ekologiskt, närodlat och närproducerat. Nästan allt är vegetariskt och det mesta är helt naturligt både glutenfritt och mjölkfritt dessutom. Frukosten är världsklass och till lunch serveras buffé med dagens rätt, till exempel linsgryta med ris när vi var där. Till middag är det trerätters bordsservering som gäller. Mat smakar ju extra bra efter fysisk aktivitet eller en stund utomhus, så det är en stor del av upplevelsen tycker jag. Regelbundenheten och att slippa laga den själv är förstås underbart, inte en gång var jag sugen på något däremellan utan tre mål om dagen höll perfekt energinivå. Skulle man bli sugen så finns det godsaker att köpa, jag rekommenderar fruktbollarna! Som chokladbollar fast nyttigare.

DSC_0770

DSC_0781Det finns något för alla.

DSC_0635Restaurangen.

Lugnet

Yogan gör mig lugn, pausen från vardagen som ett retreat innebär likaså. Naturen runtomkring och att inte ha nånting annat att tänka på än yogan, det är avkoppling. Du väljer själv hur mycket du vill umgås genom att sitta kvar i restaurangen och prata om allt mellan himmel och jord med de andra deltagarna eller om du tar en tupplur eller en promenad i skogen på egen hand. Hela omgivningen kring Granö Beckasin andas lugn, det är faktiskt nästan omöjligt att stressa upp sig där.

DSC_0817

DSC_0672Jag gick en hel del nere på isen och bara blundade mot solen som var den första värmande vårsolen för mig i år. 

Naturen

Granö ligger precis vid Umeälven så det finns både vatten och skog alldeles intill. Det mest speciella är fågelnästena som du kan bo i, kojor halvvägs upp i träden. Det finns även ett eko-hotell och på sommaren små campingstugor men oavsett boende så är det mitt i naturen. Runt omkring finns skogsstigar för promenader och löpning och på vintern går det att gå, åka skidor eller köra skoter på isen. Det finns en hel del aktiviteter att prova på och utrustning att låna eller hyra för den som vill. Själv gick jag mest omkring nere på isen och bara njöt av de första värmande solstrålarna den här vårvintern.

DSC_0764Bron över umeälven, mellan anläggningen med stugor, hotell, restaurang och fågelnästen och yogasalen i konferenshuset på andra sidan älven. 

DSC_0667

DSC_0735Den här lilla vännen fick jag syn på tidigt på söndagmorgon på väg till yogaklassen.

DSC_0728Bo mitt i naturen!

Ljuset

Ljus och energier är centralt i yogan och livsnödvändigt för oss människor. Att vistas mycket utomhus under en hel helg och att ha ljus flödandes in i yogalokalen, det gör något med batterinivån i kroppen. Och det västerbottniska ljuset alltså, det är speciellt. Oavsett om retreatet är på vår, sommar, vinter eller höst så har det sitt speciella ljus. Midnattssolen i juni eller att vakna till en kall vintergryning, det spelar mig ingen roll. Jag blir lika hög på båda två. Det är precis som i yogan med yin och yang, årstiderna är olika med olika mycket ljus och mörker och olika energier men vi behöver dem alla, i alla varianter. Jag tankar som bäst energi när det är ljust riktigt tidigt på morgonen, så att få vakna i ett fågelnäste klockan 6 och gå upp och ta en dusch och sen lägga sig på sängen och blicka ut över umeälven, det gick inte av för hackor.

DSC_0721Magisk utsikt att vakna till, här är det lätt att vakna utvilad. För den som bor i fågelnästet kan frukost beställas som room service!

DSC_0745Granö vaknar. Knarrande snö under skorna och kallrök på utandningen på väg till morgonklassen.

DSC_0761Vägen ner från fågelnästet på väg mot frukost

DSC_0791Glashuset från torget i Umeå. Perfekt ställe att släppa in det norrländska ljuset från alla håll och meditera. DSC_0786

~~~

Så ett yogaretreat är verkligen ett tips för dig som vill ha avkoppling och en boost för din yoga och det behöver inte vara långt bort. Granö är bara en timme med bil från Umeå och till Umeå flyger du från Stockholm på en timme. Jag törs lova att du får hjälp av Maria och gänget bakom Yogaretreats Norrland att ordna med skjuts sista biten från Umeå till Granö.

Inlägget är ett samarbete med Yogaretreats Norrland men alla foton, tankar och texter är som vanligt mina egna. 

4 reaktioner till “Yogaretreat i Norrland – här är mina 5 anledningar

 • Hej Johanna,

  Så fint du har skrivit om reatreten
  i Granö. Låter verkligen som det var härligt,
  Var själv lite sugen på att åka dit men det kom annat i mellan.
  // Ulla

 • Åh det ser ju sannerligen helt magiskt ut! Har på min önskelista att åka till Granö, men måste nog spara ihop några slantar tills dess!
  Och så en instämmer gällande det västerbottniska ljuset, det är något alldeles peciellt över det.

  • ja det är verkligen magiskt därute, en oas! 🙂 Hoppas du får komma dit någon gång! Jaa, ljuvliga ljus nu är det här igen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s