Vallastaden 2017

Jag befinner mig i Norrköping på konferens och den började med en eftermiddag i Linköping i söndags. Där är det bo- och samhällsmässa som heter Vallastaden 2017, ett bostadsområde som är uppbyggt ute på Valla där universitetet ligger. Det är en stadsdel som legat lite i utkanten men nu håller på att växa ihop med stan och temat för bostadsområdet är att blanda olika grupper av människor. Så det finns studentkorridorer med 15 rum, villor, flerbostadshus, en mängd olika storlekar på lägenheter och massa andra kreativa tankar för att få människor att mötas mer. Jag gillar det skarpt! Superkul att få vandra omkring i och allt kändes så kreativt, det var både visningslägenheter men även många som flyttat in varav några öppnar upp sina hem för mässan också. Den pågår 2-24 september så skynda hit du som har möjlighet, det är värt ett besök! Som att få gå runt inne på hemnet nästan.

Sånna här bomässor är regelbundet både i Sverige och internationellt. Några exempel:

  • Bo87 i Umeå då Margots tuttar byggdes
  • Bo01 i Malmö då Turning Torso byggdes
  • Stockholmsutställningen 1930 som räknas som funktionalismens genombrott i Sverige
  • Expo Shanghai 2010 där min förra arbetsplats Sweco ritade den svenska paviljongen och jag fick möjlighet att åka dit

Tyckte de här var fina, de var inte märkta med var de kom ifrån men en snabb googling tyder på att Åhléns har dem.Inspiration till mitt en-vacker-dag-ska-jag-ha-ett-hobbyrumOrginalinredning i ett studentrum. Här ser det ut som att jag bor.De har haft fri våningshöjd och därför finns det en hel del loft.Ett hus hade till och med gemensamt SPASen när vi skulle vandra runt utomhus när mässan stängt började det regna men en liten tur runt när gatorna tömts på folk var inte dumt ändå.tempimageforsave-5Älskar gatmönster!

Så fin utemiljö, ligger en liten plätt alldeles intill bostadsområdet och ett barnstenkast från förskolan med ute-tema. ”Paradiset” är det döpt till, fint med möjlighet att odla! Ser ni regnbågen? Fint växthustempimageforsave-9Det hör till det här huset, ”a mothers house” som är en av arkitekterna som ritat till sin mamma. Hon var den första att flytta in och har bott här under hela konstruktionsperioden!

2 reaktioner till “Vallastaden 2017

  • Det här hade jag helt missat. Jag har bott några år i Linköping men nu var det längesen jag var där och hälsade på. Otroligt kreativt och vackert och så kul att de gjort något annorlunda. Känns väldigt o-svenskt. Tack för du tipsade om det här, ska försöka åka iväg och titta på det innan de stänger!

    • Ja väldigt osvenskt! Kul att du uppskattade, hoppas du hinner dit! Det finns ju kvar sen förstås men då får man nöja sig med att gå runt utomhus 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s