Om charter

Lindos

Charter, ett låneord som innebär paketresa. Egentligen innebär ”charter” att ett fortskaffningsmedel, vanligen flygplan, hyrs för en organiserad resa, till skillnad från att platser köps i linjetrafik och själva ordet charter kommer via engelska från latin chartula, ’litet papper, kontrakt’.

Första svenska charterresan i den här bemärkelsen gick mellan Stockholm och Palma på Mallorca 1955 och sedan dess har vi svenskar, och många andra europeiska länder, fortsatt resa på det viset. Ändå känns det på senare tid som att det blivit lite inne att tycka att charter är att inte resa på riktigt. Att det ska bokas, fixas, kombineras och hyras själv och upplevas allt autentiskt. Lite som att det var coolt att inte gilla dansband på högstadiet. Och lite hipster att ”mina barn ska aldrig behöva uppleva charter”.

Jag tycker det finns både för- och nackdelar. Jag har varit på charterresa fem gånger i mitt liv. Två på Mallorca, två på Rhodos och en på Cypern.

Jag har bokat många resor själv och rest runt, hyrt bil, passat tåg, hyrt hus, bokat hostel och hotell från natt till natt och visst, man upplever massor som man inte ser på en solig strand. Men jag tycker samtidigt att det är så fantastiskt smidigt då känns en klassisk chartervecka som att all tänkbar service ingår (kategori: kom ihåg betala extra så du inte svälter på planet). Bor man inte så särskilt jättenära Arlanda är det också en extra biljett, och ofta natt, på Arlanda för att ta sig iväg och då blir det plötsligt ovärderligt att kunna flyga från Umeå, Luleå, Skellefteå eller någon annan mindre flygplats. Sen norwegian kom har fler reguljärflyglinjer öppnats från mindre flygplatser men generellt är det alltid mellanlandning ändå. Så när de förlänger startbanor och vi Umebor på några timmar kan ta oss direkt till soliga stränder tycker jag är fantastiskt kul. Det kan faktiskt vara det avgörande för att man ska ha råd och tid att åka med hela familjen någonstans.

Numera finns det ju också alla möjliga typer av paketresor, träningsresor, vinresor, bussresor och annat men oftast menas väl ändå sol & bad-semester där ingen behöver tänka på nånting när man säger charter. Och att bara släppa vardagen och läsa en pocket på en strand och faktiskt inte bry sig om nånting, det är avkoppling.

Fördelar

 • Slipper (ibland) extraresan till/från Stockholm
 •  Slipper ordna flygtransport
 • Finns alltid någon att fråga
 • Oftast kanonbra service med saker som barnmat, allergimat m.m.
 • Ingen behöver anstränga sig på plats
 • Lite förberedelser
 • Ofta generösa bagagevikter

Nackdelar

 • Blir ofta dyrare än att jaga billigast möjliga
 • Svårt att kombinera ibland om man bor i olika städer
 • Styrda avresetider
 • Ofta konstiga avresetider
 • Om det inte är från rätt ort passar sällan anslutningsbiljetter
 • Ofta ganska isolerade hotell och turistigt

8 reaktioner till “Om charter

 • Fint och informativt inlägg om charter! Jag har ingen som helst synpunkt på att andra åker på charter. Man ska självklart välja den semester man trivs med! För egen del hänger resande och upptäckande ihop och då passar det bättre att resa på egen hand. Men jag bryr mig inte om ifall det är ”inne” eller inte 😉

 • Kul och insiktsfullt. Ungefär det man tänker själv när man läser charter. Jag brukar ändå åka charter då och så även om det var ett tag sen men tycker ändå det alltid varit bra 🙂

 • Det är en väldans tur att man inte behöver välja sida när det gäller för eller emot charter 🙂 Olika resor är olika resor. Man vill resa på olika sätt olika gånger. Vara olika äventyrlig, olika bekväm, lägga olika mycket pengar och ha olika mycket svenskar runt sig. Ibland vill man kanske bestämma ALLT själv, ibland vill man kanske bara bestämma destination och ungefärligt datum. Sån himla tur att det finns både charter, ”boka-allt-själv-resor” och allt däremellan.
  Hälsningar Linnea i Bayern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s