Om tortilla española 

Igår lagade jag tortilla española,spansk omelette, som bidrag till tapas. Det är vanligt i Spanien och den kan ätas varm, kall, ljummen, till bröd, till frukost, som tapas, som mellis… Matig och enkel att göra, den består bara av ägg, lök, potatis och lite salt och peppar. Ingredienser som oftast finns hemma, är billiga och den är ju både gluten- och mjölkfri dessutom. Gör såhär:

  • Skala 5-6 potatisar och skiva/hacka dem i tunna bitar
  • Hacka lök i tunna bitar eller såsom du föredrar dem
  • Börja med att värma potatisen i olja. Rejält med olja så det nästan täcker potatisen, olivolja är originalet men det går bra med rapsolja också. Efter 3-5 minuter lägg ner löken också. Det ska inte stekas eller friteras utan bara kokas. Låg värme, lock kan vara bra. Värm ungefär fem minuter till.
  • När potatis och lök är mjuka, ta av dem till en bunke, försök att inte få med så mycket olja.
  • Inder tiden vispa 7-9 ägg och salta och peppra lite. Rör ner potatis och lök i äggsmeten. Fyll på med olja i stekpannan och häll ner ägg-potatis-lök-smeten.
  • Stek på låg värme tills i princip hela är fast, den ska släppa i botten (teflonpanna är bra trots all olja!) och ha lite gyllenbrun färg under.
  • Lägg en tallrik på och nu kommer utmaningen, vänd alltihop så omeletten är uppochner på tallriken. Rengör i stekpannan om det kladdat (annars kommer det fastna) och fyll eventuellt på med lite olja och glid ner omeletten från tallriken och ner i stekpannan igen, nu med andra sidan ner alltså. Därför viktigt att den håller ihop ganska bra innan vändningen.
  • Stek andra sidan på låg värme. Ca 5 min på varje sida åtminstone, men håll koll.
  • Klart! Lägg över på fat och låt svalna eller servera direkt. Det här receptet la jag över i en fin pajform som är 25cm i diameter och det räckte till 6 personer.

Den går jättebra spara i kylen också och göra bitar, jag älskar den kall med lite baguette och kaffe till!

3 reaktioner till “Om tortilla española 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s