Om råsaftcentrifug eller kallpressad juicemaskin

Kallpressade juicer från StrÅPressbild Åhléns

När jag provade kallpressad juice förra helgen på en juicebar i Stockholm blev jag genast förtjust. Jag älskar smoothies och färskpressad juice men utbudet av ingredienser som min stavmixer klarar av är aningen begränsat. Är dessutom ett stort fan av färsk ingefära i allt, från gröt till te. Årets julklapp häromåret var råsaftcentrifug och när jag kom hem och mamma berättade att hon också är sugen på att införskaffa en började vi leta information. Jag hade ingen aning om att det fanns skillnader i själva pressarna (även om jag ju hört ”kallpressad” förr, t.ex. när det handlar om olivolja) förrän min vän som jobbar i juicebaren förklarade. Det är nyttigare med kallpressat för näringsämnen, vitaminer och enzymer försvinner lite om man centrifugerar. Bloggaren Anja förtydligar vad kallpressad innebär, i övrigt förvånansvärt lite information om detta och google ger mest svar på var du kan köpa kallpressad juice eller få den levererad till dörren.

vad innebär kallpressad juiceBild: Anja
kallpress maskinen strÅPressbild Åhléns

När jag till slut lyckas hitta maskiner som kallpressar förstår jag varför de inte slagit igenom bland hemmen, priset är i en helt annan klass.

Hur en råsaftcentrifug fungerar, den som alltså blev årets julklapp 2013, förklarar bloggaren Katallaxi.se. Kortfattat centrifugerar den frukt och grönt och skiljer ”skromset” från saften. rasaftcentrifug

Så vad ska vi då köpa? Att hitta tips när du ska köpa råsaftcentrifug, ger inget nytt under solen. Stor juicebehållare, lätt att rengöra och diska, lätt att använda, inte för stor för köket samt stark motor. Ungefär så de flesta värderar skulle jag tro, men bra tips om motorn att den bör vara minst 700 W stark, det känns som något man skulle kunna gå bet på vid en billig maskin. Test av råsaftcentrifuger visar att det utbudet är stort, och att åsikterna verkar variera.

apelsinjuice

Så, nu har vi följt rådet ”läs på innan” och för att summera begreppen:

  • Juice och saft = same old, same old. Juice = natursaft från frukt eller grönsak. Färskpressat eller koncentrat, mer eller mindre socker.
  • Juicepress = vanlig hederlig citruspress. Finns med elmotor och manuell där man vrider eller pressar själv. Orkar och passar bara citrusfrukter.
  • Kallpressad juice = frukt och grönsaker, maskinerna pressar med skalet på. Nyttigast resultat, men dyrast maskiner.
  • Råsaftcentrifug = maskin som gör juice/saft av frukt och grönsaker, de flesta klarar med skalet på. Centrifugerar och ingredienserna blir något upphettade och tappar lite i näringsinnehåll. Årets julklapp 2013.
  • Smoothie = blandning av juice och lite matigare ingredienser, t.ex. banan och frön. Tjockare konsistens än juice, görs ofta med stavmixer.


smoothieHemmagjord juice/smoothie på morot, blodapelsin och ingefära i juicepress/citruspress, matberedare och stavmixer
StrÅ Åhléns City Stockholm
Pressbild Åhléns

Är fortfarande villrådig om jag ska hoppa på trenden och införskaffa ännu en maskin till köket och blev som sagt väldigt förtjust i konceptet med juicebar och märkte att det slagit igenom stort i Stockholm, allt från renodlade juicebarer till att caféerna serverar mycket större utbud än här hemma i Umeå. När kommer den här trenden till Umeå? Utbuden på restauranger bara ökar och umeborna har en lång tradition av att ha bra vegetariska alternativ, ända sen tiden som välkänd veganstad på 90-talet, så jag håller tummarna! 

8 reaktioner till “Om råsaftcentrifug eller kallpressad juicemaskin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s