Om lussebullar – mjölkfria (recept)

Ett recept på mjölkfria lussebullar som jag bakat varje år i massor med år nu, inför första advent i år tog jag lite nya bilder och konstaterar att receptet är fortfarande lika bra.

IMG_0219.JPGÄntligen, efterlängtade lussebullsäsong! Jag kör troget mitt recept från mjölkfri.com med den enda lilla justeringen i år att jag inte smälte margarinet utan lät det bli rumstempererat och blandade det direkt i degen. Det är ett knep jag fått tips om för att lussekatterna ska bli saftigare och det är svårt svara på direkt men de blev helt klart lika goda som varje år!

Ingredienser – det här behöver du:

175-200 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
50 g jäst
2 påsar saffran (totalt minst 1 gram)
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg (kan uteslutas men jag har det alltid)
13-15 dl vetemjöl
mjöl till utbakning

1 ägg till pensling
Russin

Baka lussebullarna – så här gör du:

Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel, så ger det mer smak. Lägg till lite rom eller whiskey så lyfts smaken ytterligare lite. 

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Ett alternativ är att bara värma mjölken och ha margarinet (eller smöret, om du tål det och bakar med mjölk/mjölkprotein) i rumstemperatur och blanda det direkt i degen. Det knepet fungerar även på vanliga kanelbullar.

Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker, ägg och 13 dl av vetemjölet. Har du margarinet/smöret rumstempererat lägger du i de bitarna nu, gör små tärningar så blandas det ut lättare.

Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös. Jag har testat båda varianterna med smält margarin och rumstempererat och tyckte det gick mer mjöl konstigt nog, men har inte märkt något på bullarna, de är saftiga och goda ändå (vilket är syftet att inte smälta margarinet)

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Slå på ugnen och lägg russinen i blöt. Då drar de inte vätska ur bullarna, tvärtom.

Förbered tre bakplåtar med papper (använder återanvändningsbara). Dela degen i 4 delar, rulla dem och dela i ytterligare 8-10 delar. Rulla ut varje del och forma lussekatter. Här är det en utmaning för lussebullsdegen behöver vara rätt kladdig för att inte bli torr sen, det behövs mjöl till utbakning men det är förstås en avvägning det med.

Låt lussekatterna jäsa under duk i ytterligare 20-30 minuter. Pensla dem med lättvispat ägg. Tryck i russin. Lägg russinen i blöt innan så har de saftat till sig och drar inte ut vätska ur bullarna, allt för att göra lussebullarna mindre torra. 

Grädda lussekatterna i 225 grader i c9 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Här kommer receptet i bilder

Baka ut till lussebullar, lussekatter eller den form du känner för
Grädda lussebullarna/lussekatterna under bakduk
Skjuts in i ugnen!
Servera med kaffe och julporslin och kanske något annat gott till, här med quesadillas som kontrast. Inte alls dumt!

2 reaktioner till “Om lussebullar – mjölkfria (recept)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s