Om lussebullar – mjölkfria (recept)

IMG_0219.JPGÄntligen, efterlängtade lussebullsäsong! Jag kör troget mitt recept från mjölkfri.com med den enda lilla justeringen i år att jag inte smälte margarinet utan lät det bli rumstempererat och blandade det direkt i degen. Det är ett knep jag fått tips om för att lussekatterna ska bli saftigare och det är svårt svara på direkt men de blev helt klart lika goda som varje år!IMG_0221.JPG

Det här behöver du:

175-200 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
50 g jäst
2 påsar saffran (totalt minst 1 gram)
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg (kan uteslutas men jag har det alltid)
13-15 dl vetemjöl
mjöl till utbakning

1 ägg till pensling
Russin

Så här gör du:

Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel, så ger det mer smak. Nån har sagt blanda med en skvätt rom? Det har jag aldrig testat dock.

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker, ägg och 13 dl av vetemjölet. Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös. I år testade jag att inte smälta margarinet utan låta det blir rumstempererat och blanda i direkt. Tyckte det gick mer mjöl konstigt nog, men har inte märkt något på bullarna, de är saftiga och goda ändå (vilket är syftet att inte smälta margarinet)

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Slå på ugnen och lägg russinen i blöt. Då drar de inte vätska ur bullarna, tvärtom.

Förbered tre bakplåtar med papper (använder återanvändningsbara). Dela degen i 4 delar, rulla dem och dela i ytterligare 8-10 delar. Rulla ut varje del och forma lussekatter. Här är det en utmaning för lussebullsdegen behöver vara rätt kladdig för att inte bli torr sen, det behövs mjöl till utbakning men det är förstås en avvägning det med.

Låt lussekatterna jäsa under duk i ytterligare 20-30 minuter. Pensla dem med lättvispat ägg. Tryck i russin.

Grädda lussekatterna i 225 grader i 9 minuter. Låt svalna på galler under duk.

2 reaktioner till “Om lussebullar – mjölkfria (recept)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s