Om hav

IMG_9610Havet. Så mäktigt, stort, blått, djupt. Många associationer och jag har alltid undrat vilka de sju haven egentligen är. Vad räknas som hav och inte, när är det egentligen en sjö eller en del av ett större hav?

De sju haven är sen gammalt, och i antiken var det egentligen nio hav och var främst i regionen kring medelhavet och mellanöstern, alltså där allt utspelar sig i de antika sagorna (eller historierna, vilket som nu är sant och vad som är dikt).

 • Adriatiska havet
 • Arabiska havet
 • Egeiska havet
 • Indiska oceanen
 • Kaspiska havet
 • Medelhavet
 • Röda havet
 • Persiska viken
 • Svarta havet

Men beroende på om det är europeiska eller arabiska berättelser, och från vilken tid, så varierar det. Det finns också tider i historien då det som räknats var att den som vill till Kina måste korsa sju hav, och då sträcker de sju sig plötsligt horisontellt söderut och inkluderar då bland annat Thailandviken.

Den modernare och lite enklare förklaringen, och de gamla sjömännens räknesätt, och som ofta är vad som avses nuförtiden är ”världshaven”, även kallade oceaner. De är tre stycken, men med geografiska naturliga indelningar så blir de sju.

 • Norra Stilla havet
 • Södra Stilla havet
 • Norra Atlanten
 • Södra Atlanten
 • Norra ishavet
 • Södra ishavet
 • Indiska oceanen

Mindre hav är medelhav eller randhav. Östersjön är ett randhav och Medelhavet är ett, ja vadå? Ett medelhav. Men så finns det ju också sund och vik, golf och bukt och går man in än mer på detaljer så finns ju även, fjord, delta och många andra mer och mindre direkt havsrelaterade begrepp. Men världens oceaner och hav finns någorlunda samlade på den här kartan.

Medan andra räknar länder de varit i eller flygplanstyper de åkt så räknar jag hav jag badat i. Och av de stora världshaven kan jag konstatera att jag kan pricka av: södra stilla havet och norra atlanten. Men om jag räknar hav så är det även Medelhavet, Östersjön, Nordsjön, Norska havet, Karibien, Röda havet, Döda havet, Persiska viken, Egeiska havet. Adriatiska havet och så har jag doppat tårna i Biscayabukten.

2 reaktioner till “Om hav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s