Månadens lista – Januari

Vi skriver första februari 2018 idag och det kan vara på sin plats att sammanfatta den gångna månaden med en liten lista. Idag är visst vegetariska dagen och ni undrar förstås hur det gick med min utmaning att äta veganskt en månad?

Tre av fyra i min familj fyller år i januari, varav jag är en av dem, så det blir mycket kalas. I år var inte sämre och jag firade flera gånger om, tre faktiskt, här hemma i min nya lägenhet med att bjuda på vegansk mat av olika slag. (Okej, mina kompisar och kusin hjälpte faktiskt till att laga maten också men familjen ville jag överraska med veganburgarbuffé.)

Jag har åkt massor med skidor och varit ute och trotsat mörkret och fångat dagsljus. Det har varit kallt och snöigt men överlag en väldigt fin vinter i Umeå och vi prickade även in en fin helg i Ammarnäs. Jag är inte den som lider av kallt och mörkt och jag försöker ta vara på vila och vinter men nog är det skönt att det börjar bli ljusare.

tempimageforsave-23Månadens mums – vegansk kladdkaka, recept kommer!

#veganuary

Det har gått förvånansvärt bra med min första större grej på min bucketlist 2018, att äta veganskt en månad. #veganuary som det heter i sociala medier. Både familj och vänner har supportat och hejat på och ansträngt sig och lagat veganmat så det har gått lätt och oj vad jag lagat mat! Det blev en nytändning, speciellt när jag fick en vegansk kokbok i födelsedagspresent som jag lagat flera recept ur. Och vet ni, jag har mått så otroligt bra. Ingen bullrig mage, ingen dålig hy att orda om, sovit gott, orkat bra och inte blivit förkyld. Kan det bero på vegansk kost?

For the record så är de enda snedstegen på en hel månad:

  • När Sofie tog examen och vi bjöd hennes sörländska föräldrar på renfärsburgare från Ammarnäs
  • När Sofie tog examen och vi åt på Hunger & Törst
  • Mjölksyra när jag upptäckte linschipsen med sourcream&onion-smak (bästa som hänt mjölkproteinallergikerna på år och dag så jag struntade högaktligen i att jag var vegan då)
  • När min moster bakat mjölkfri tårta (obs supergod det var såå värt det!) till brorsan när han fyllde år
  • Släktfika

Jag tror också att jag ätit ägg nångång i någon produkt av misstag men jag kommer inte ens ihåg det. Men precis som jag trodde så blev det svåraste att komma ihåg att det är ägg i bullar och aioli.

 

veganuary (3 of 3)

Månadens film – Solsidan! En after work följt av popcorn och solsidan på bio, det var ingen dum fredagkväll.

Månadens serie – det är fortfarande Outlander som gäller för mig. Jag är bara på säsong två än (hurra för så mycket kvar!)

Månadens dokumentär – Ikarus! Ska ni se en dokumentär så ska ni se den. Om den systematiska, statsfinansierade dopingsystemet i Ryssland som uppdagades för några år sedan. Extra på tapeten nu inför OS. Finns på netflix.

Månadens podd – jag har svårt att välja, januari var en väldigt poddfylld månad. En av anledningarna är att jag har längre till jobbet och antingen mutar mig själv för att cykla med att då kan jag ju lyssna på podd och att jag upptäckt raketbussen som går direkt från Sandåkern där jag bor nu till universitetet på tio minuter så jag har åkt lite mer buss än vanligt.

img_1848Månadens guldkant – helt klart alla tulpaner!

Månadens bok – jag har äntligen börjat läsa Hjärnstark. Den har legat och väntat länge och nu i februari ska jag lyssna på Anders Hansens föreläsning på Hälsa på campus så äntligen tog jag tag i det.

Månadens nej – Jag har enligt plan ståndaktigt stått emot impulser på resebokningar, projektidéer och annat som binder upp kalendern. Det känns bra och jag tänker fortsätta jobba på att tänka fler varv innan jag tackar ja till saker, allt för att bibehålla mitt space, men jag har nu ett roligt erbjudande som fått ligga till sig i inkorgen och nu när jag verkligen känt efter så är det nog dags att tacka ja!

Månadens utflykt – skida med pappa, brorsan och Nova i mörkret över raningen och längs med ån ner till lakafisketävlingen och heja på alla släktingar som låg på renskinn och pimplade. Mys på hög nivå!

img_2014Månadens höjdpunktatt klättra upp med skejtskidorna på Äivesåive

Månadens träning – det blev jättemycket skidåkning och jag är tacksam för varenda pass jag får till och varje vecka jag inte är förkyld. Peppar peppar, men så himla bra jag mått i januari! Ryggen har kurerat sig rejält efter en trött höst och jag kan göra marklyft igen och är det nåt jag känner mig stark av förutom skejtskidåkning så är det marklyft.

Månadens kreativitet – har varit att skaffa presenter i god tid och slå in dem fint. Det fick faktiskt räcka, tillsammans med att jag städat och röjt men inte just skapat något eller målat om något som jag hade tänkt.

Månadens ogjorda – faktiskt hela min todo-lista är kvar, den tråkiga alltså. Kanske är det inte så akut eller viktigt som står på den…

Månadens yoga – baksida, baksida, baksida. Som den stärkts och sträckts ut. Jag har den som tema på yoga för löpare på Iksu och jag jobbar med det hemma. Det är så skönt och välbehövligt och det passar så bra med framåtfällningar och att låta baksidan ta lite extra plats så här i januarimörkret, yin-halvan av året kan man säga.

Månadens vardagsmotion – var helt klart när vi skottade snö i flera timmar i flera dagar i stugan.

tempimageforsave-26Månadens plats – första pris i kategorin ”mitt andra hem” i januari går ohotat till elljusspåren på Gamlia. 

Hur blir februari?

Vad ska vi sia om februari då? Den här bloggen fyller tio år! Det tänkte jag fira med att ge den lite extra kärlek. Och så är det ju OS, det ser jag fram emot! Jag kommer fortsätta äta mestadels vegetariskt och veganskt men jag längtar efter lax. Jag håller tummarna för fortsatt fin vinter och fina skidspår, då ska jag åka så mycket jag bara kan. Jag tror jag ska signa upp för en gratismånad på yogobe, hörde att de hade erbjudande. Lite yogainspiration men ännu prioriterar jag skidåkning före att gå på någon annans yoga så det blir yoga hemma. Det blir nog inga längre utflykter utan jag ser fram emot att fortsätta ta det lugnt hemma och pyssla på i lägenheten och hitta på små kreativa projekt. Kanske blir det i februari jag målar om gungstolen till exempel.

Hur har er januari varit och vad hoppas ni på i februari?

2 reaktioner till “Månadens lista – Januari

  • Hej, tack för trevlig läsning. Klokt att göra en positiv reflektion över månade, det tar jag till mig. Februari för mig är en yogamånad. Jag tänker yoga varje dag och leta inspiration till det som passar mig och min kropp. Jag tror en gratismånad på yogobe är toppen, har själv tänkt på det. Trevlig fredagskväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s