Tre myter om vem som åker på yogaretreat

samarbetsbanner-yogaretreats-norrland

Sista april, imorgon börjar årets kanske intensivaste månad för många. Maj med förväntningar på vår och sommar, tusen och en olika aktiviteter med skolavslutningar, tentor, vårlopp och annat. Ibland tror jag det är en självuppfyllande profetia också att vi knökar in så mycket i maj. Det börjar dessutom bli hög tid att boka sommarens aktiviteter och många har säkert redan gjort det. Behöver du en paus från allt detta, eller vill ha något att längta till i höst så vill påminna om de fina yogaretreateten som finns här strax utanför Umeå. Jag  var ju på yogaretreat i början av mars och jag var även där förra juni. Ljuset vi hade då, vilken boost!

img_7863Bodde i den här stugan förra juni

Jag har redan skrivit mina fem anledningar till varför du ska åka på yogaretreat och varför välja ett i Norrland. Kika in på dem om du inte sett dem. Är du fortfarande osäker på om yogaretreat är något för just dig, så tänkte jag få slå hål på tre vanliga myter jag ofta hör kring yoga. Många har hittat till yogan redan men bland de som inte provat är det som om vi vore nåt slags gummifolk som aldrig tar ett glas vin eller blir stressade. Personer som yogar är (trumvirvel) helt vanliga människor.

yogaretreat i norland (1)

Jag är ju så stel. Man måste väl vara jättevig?

Nej. Det behövs inte alls. Du ska bara andas och göra din variant av positionen, så gott du kan och går det inte alls kommer du att få ett alternativ av din yogalärare.

Yoga går ut på att inte jämföra sig med andra, även att släppa kraven på sig själv. Det är kul med framsteg och vi utmanas att utmana, men det viktiga är inte hur långt in i positionen du kommer. Släpp alla tankar på att se ut som de som lägger ut bilder på instagram eller att på ditt första yogaretreat kunna göra precis som yogaläraren gör.

If you can breathe, you can practise yoga. Det innebär inte att yoga är enkelt, det innebär att det är det som gör det intressant. Din yogalärare kommer ge alternativ till alla rörelser. ALLA kan yoga. Alla vill inte, men alla kan.

Om du är nyfiken på yoga och skulle vilja prova, men tror att du är för stel/dålig/gammal/otränad eller vad det än kan vara, då är ett retreat verkligen något för dig! Jag har yogat mycket, både i kursform på studio, happeningpass på allt från konferenser till träningsresor och på gymmet där jag tränar. Det är lättare att ta till sig yoga när du får några pass i följd och nackdelen på ett gym är att det inte blir någon direkt uppföljning eller återkoppling efteråt. Så ge dig själv en kickstart över en helg isåfall, kanske upptäcker du yogan eller kanske inte men då har du iallafall gett den en ärlig chans.

DSC_0802Tid för frågor och funderingarDSC_0808Yogalärarna ser dig! 

Jag har ingen att åka med. Jag kan väl inte åka utan att känna nån?

Ett yogaretreat är ett fantastiskt tillfälle att åka med nån du gillar, i mars var vi en blandning av kompisgäng, mor+dotter, tre systrar-svärsystrar och singelresenärer. Jag gillar inte riktigt ordet ”singelresenär”, det låter som man tappat sin kompis/partner, det behöver inte vara så! Jag tycker framförallt inte att det ska behöva stoppa en från att resa och göra något man själv vill. Delad glädje är ju dubbel glädje? Absolut, men det finns andra personer på plats att dela den glädjen med. Det kan faktiskt vara ett bra tillfälle att våga gå utanför sin box litegrann, just på ett yogaretreat. Yogan öppnar upp oss människor, kanske upptäcker du att du plötsligt är i ett samtal om saker som du vanligtvis inte brukar prata med dina vänner om. Perfekt tillfälle att utforska sig själv och vad du är intresserad av. Vill du inte prata med andra så kommer ingen tränga sig på, du har alla möjligheter att få hur mycket egentid som helst.

DSC_0771

Jag har inte råd/tid.

Tid och pengar är något som är svårt att argumentera emot. Det säger ju sig självt att har du inte tid att åka på ett yogaretreat en helg, då är det kanske just det du verkligen skulle behöva. Att få loss den tiden är ju dock en helt annan sak. Fördelen med att åka till Granö och inte till andra sidan jorden är att du slipper all restid. Retreatsen är olika långa också så du kan välja ett som passar din livssituation. Det jag åkte på i mars var en miniweekend, bara en enda natt var vi borta men det kändes som mycket längre.

Kostnaden kan också vara ett hinder förstås, det går inte komma ifrån att det kostar. Återigen är den stora fördelen med yogaretreats norrland att det är mycket billigare än andra retreats, du behöver bara googla så ser du det. Dessutom som sagt mindre restid om du bor någonstans i närheten. Det är inte särskilt dyrt flyga till Umeå från Stockholm heller, det kostar definitivt inte mer än att flyga någon annanstans.

Retreaten är olika långa och kostar olika mycket, du kan också välja olika varianter av boende utifrån vad du vill prioritera. Jag har bott i både campingstuga och i fågelnästena. Om fågelnästet var fantastiskt? Ja. Om jag sov bättre än i campingstugan? Nej. Mesta tiden spenderas ändå i yogasalen, i naturen runtomkring och i matsalen.

För dig som bor i närheten kan du dessutom välja bara själva yogakursen och sova hemma.

DSC_0829Här ser ni vårt gäng från miniweekend i mars. Helt vanliga personer!

Är allting halleluja? Let’s be honest, alla måste inte yoga. Den kritik som finns mot yoga och mindfullness där en del menar att det har blivit en hype och det tilltalar främst kvinnor som redan har heltidsjobb OCH allt annat, att lägga på ytterligare en grej, den kritiken tycker jag är befogad och väl värd att tänka på. Det är inte tanken! Alla måste inte yoga och meditera, men samtidigt vill jag verkligen uppmuntra till att ge det en chans. Det kan ge såå mycket och det kan verkligen hjälpa att få ordning på sin tid och energi, men framförallt när det gäller just retreat så lär du inte ångra en weekend med god mat, fin natur, fysisk aktivitet utifrån din egen nivå och massor med avkoppling!

Två tips på olika varianter av yogaretreats i norrland:

Yoga för nybörjare och ringrostiga

I början av juni, med försommargrönska och ljusa nätter, spenderar vi en helg tillsammans med fokus på yoga för dig som är nybörjare, eller som känner dig ringrostig.

Under den här helgen vill vi låta dig pausa vardagslivet, fokusera helt på dig själv, och upptäcka din relation till yogan. Med hjälp av Ashtanga yoga, yinyoga och meditation hittar vi vägar att stanna upp och blicka inåt, och skapa välmående både fysiskt och mentalt.

Perfekt som den där boosten jag pratade om. Prova på eller återuppta, oavsett vilket så är det en bra kick off både för sommaren och för yogan.

Mer om yogaretreat för nybörjare och ringrostiga

Panteryoga första helgen i September

Under den här helgen yogar vi på ett sätt som är anpassat till den mogna kroppen, för att hålla den stark, smidig och aktiv. Med fokus på de enklare övningarna i Ashtangaserien jobbar vi för att stärka rygg, mage, ben och hela kroppen, samtidigt som vi även bjuder in den mjuka yinyogan och meditation. Vi äter gott, har utrymme för vila, och allt du behöver göra är att bara vara, och låta dig guidas och fyllas på.

Första retreatet bara för er som är 55+! Anpassat fysiskt för lite mognare kroppar med Maria som kört panteryoga på yogastudion hela året. Mer info om panterhelgen

PS. Man hinner till älgjakten.

PantergruppDen här bilden är lånad från yogaretreatsnorrland, ser ni? Helt vanliga personer! 

DSC_0745Vägen till yogasalen i mars respektive juni

DSC_8461Inlägget är ett samarbete med Yogaretreats Norrland men alla foton (där ej annat anges), tankar och texter är som vanligt mina egna. 

2 reaktioner till “Tre myter om vem som åker på yogaretreat

  • Längtar att få komma iväg på ett yogaretreat igen, sist var flera år sedan då jag checkade in på ett ashram i södra Indien. Känner att min kropp skulle behöva det!

    • Åh ett riktigt ashram i Indien! Lyllo dig, det drömmer jag om att åka på någongång. Hoppas du kommer iväg på något retreat snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s