Under sommaren har jag utökat min utrustning med fler produkter ur Ospreys sortiment. Jag har sedan tidigare en vandringsryggsäck på 66L och vätskeblåsa på 2,5L och nu fick jag chansen att testa även en dagsryggsäck på 36 L och en bärstol för små barn. Jag har haft Osprey som vandringsryggsäck ända sedan jag köpte en ny för 3-4 år sedan (före det hade jag en urgammal backpackerryggsäck, inte så anpassad för vandring alls utan mer för att kunna flyga med men ändå enkelt bära runt på tåg, i städer och på flygplatser). Efter rejält mycket sökande på olika märken och funktioner så blev det till slut en ur samma serie, men mindre.
Jag har saknat att ha en som var omkring 30-35 liter, tidigare har jag haft en på 24L och den har fungerat tillräckligt bra, men varit knökfull nästan jämt och dessutom saknar den topplock och regnskydd. När jag gjorde praktik i Saltoluokta hade jag en på 38L och kände hur lyxigt det är att ha lite utrymme och inte behöva kämpa för att få plats med alls, ens på vintern. På vintern vill jag att en extra dunjacka och en spade ska rymmas utan problem. Lägg till önskemål om möjlighet för vätskeblåsa, mobilficka och snacksficka på höftrem, ställbart topplock, ytterfickor och dessutom skön att bära.
Osprey Kyte 36 L
För längre vandringar har jag en Osprey Kyte 66L och efter att ha kollat igenom sortimentet och ställt dem mot mina önskemål så föll valet på en Osprey Kyte 36L, alltså en mindre variant än den jag redan hade. I en snygg grönblå färg dessutom. En tjej som var med på Kilimanjaro hade en sån så jag hade sett den live och hört hur nöjd hon var. Jag kan säga att jag blev fast efter första gången jag provade den. Bärsystemet känns precis lika bra som på den större och det kan ju vara individuellt men den här modellen passar verkligen mig. Jag har relativt lång rygg men ganska smal och vill bära mycket på höfterna och ha möjlighet att justera axelremmarna på lite olika sätt för att variera under vandringen.
Här syns det att jag inte hade ställt bärremmarna ordentligt, väskan lutar lite bakåt. Jag justerade till det sen och den satt som en schmäck!
För dagsturer är det inga problem att rymma nästan hur mycket som helst, och då tänker jag mat, ett litet kök, en extra dunjacka, skalkläder, snacks och förmodligen en spade också (har inte testat med min för den har varit på reparation på höjdmeter i Kiruna).
Jag testade den sen på en liten tur med brorsan när vi skulle sova ute på fjället en natt för en dryg månad sedan. Vi gick till vita stenen i Ammarnäsfjällen, ett ställe vi känt till och fantiserat om sedan vi var små men aldrig varit dit annat än en gång med skoter, som jag inte ens minns. Det är en gammal samisk offerplats och stenen lyser på långt håll och intill den ligger massa gamla renhorn. I år satt det även en av ammarnäs sommarorienterings kontroller som jag passade på att ta.
Vi hade tur med vädret och fick en sagolik dag hela lördagen och gick förbi Blåtja upp och sen från vita stenen direkt ”bakvägen” längs en fyrhjulingsväg till Biergenas. Ungefär 12 km till vita stenen och en knapp mil till, och så tältade vi vid Dauta och gick ner på söndagen.
Jag hade den nya på 36 L och Macke hade sin som är på 65L och med den kombon fick vi med oss allt för två personer och en hund.
Jag hade skaljackan på nästan hela tiden, ,annars runt midjan. Hade vi inte övernattat hade den inte varit några problem rymma.
Packlista för en övernattning
- Ombytes/sov-underställ
- Extra strumpor, vantar, mössa och buff
- Liten dunjacka
- Uppblåsbart liggunderlag
- Liggunderlag (utanpå)
- Sovsäck
- Mat till oss båda
- Mitt snacks
- Termos med varmvatten (sidoytterficka)
- 1 L nalgene vattenflaska (sidoytterficka)
- Första hjälpen-kit
- Karta & kompass
- Extra vindjacka
- Skalbyxor
- Toarulle i påse
- Liten necessär med tandborste och tandkräm
Inte i min ryggsäck utan i brorsans 65L:
- Tältet
- Alla hans grejer
- Stormköket
- Hans snacks
- Novas (hundens) mat och grejer
Snacksbricka!
Här var jag lite less men motiverad av brorsan att ta den även upp på toppen på Dårrå så vi skulle kunna fortsätta om det gick att gå ner på andra sidan, vilket det gjorde.
Summa summarum är det en riktigt bra dagsrygga, med inbyggt regnskydd. Det jag kanske hade önskat är justerbart topplock när man ska knöka den så full som jag gjorde, eller vill ha ett tält under locket men den är ju inte heller tänkt för den typen av bärande riktigt.
Så jag är jättenöjd och kommer definitivt använda den mer, kan tänka mig den även som packning vid lite kortare resor med till exempel tåg eftersom den rymmer rejält men ändå är riktigt skön bära. No more gamla sportbagar med handtag som skär in i axlarna kan jag säga….
Om någon vecka tar vi en liten recension av bärstolen Osprey poco AG!
Läs också: Osprey Poco AG – bästa bärstolen för barn
Inlägget är ett samarbete men åsikterna är som vanligt helt och hållet mina egna