Julgodis special

Nu i julgodis tider är det extra kul att inte tåla mjölk. (ironi)

Det positiva är dock att man slipper äta de man inte gillar bara för att vara artig.

Istället är det som med lussebullar, man får se till göra några godingar man tål själv. Och jag har en sort som är uppfunnen av någon lat person som inte är rädd för att få ont i magen. Smarrighet vs. krånglighet är ungefär som oddsen vore för Barcelona-Sandåkern, alltså det är en garanterad vinst.

Det här behövs:

Den rostfria smältmojängen är en fiffig grej som min mamma äger. Fungerade fantastiskt till att göra ljus också (lättdiskad) Nu är den tillbakalämnad och jag har köpt ett rostfritt litermått på Claes Ohlsson för en ganska ringa penning. (Dock mer svårdiskat p.g.a. måttsättning, så ett speciellt krävs för stearin. )

Så här gör man:

 smält choklad i vattenbad. Not. ej så jättehög värme. Obra om det kokar över eller kommer vatten i chokladen. 

Undertiden: ställ ut formar och rulla (ganska små) bollar av pepparkaksdegen. Tänk på att de blir lite lite större av chokladen sen och ska rymmas i formarna. (om man inte är mästare på detta, då går det göra utan formar) Ät inte för mycket deg redan nu. 

Rulla bollarna i chokladen. Liten liten risk bränna sig så var försiktig! (framförallt vattnet är hett, så stäng av plattan mellan varven)

ta upp bollarna med sked och lägg en i varje form

 skikta kakao över medan chokladen fortfarande är lite geggig

Kyl en stund i kylen, lägg i fin ask, på fin fat eller mumsa direkt! 

2 reaktioner till “Julgodis special

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s