En liten uppdatering om Sävargården

som jag tycker är läsvärt, men som inte gick göra med mobilen igår. Sävargården är en av Umeås historiska byggnader, och även ett av Umeås bästa julbord. Otroligt proffsiga, en verksamhet som väl fyller den fina byggnaden och matfilosofi som främjar lokala producenter. Och på hemsidan delar krögaren Fredric generöst med sig av recept för de som gillar sånt.

vinter

Text och bild från Sävargårdens hemsida

”Sävargården uppfördes 1806 i Sävar norr om Umeå som en sågverksherrgård. Den 19 augusti 1809 spelade herrgården en stor roll vid det blodigaste slaget i svensk historia utspelades. Vid slagets början var herrgården högkvarter för den svenska armén ledd av general Gustaf Wachtmeister, men innan dagens slut hade svenskarna retirerat och gården intogs i stället av den ryske generallöjtnanten Kamenskij. Sverige förlorade i kriget Finland till Ryssland men har sedan dess befunnit sig i fred.

Under 1920-talet flyttades herrgården till Gammliaområdet för att inrymma museum och restaurang.  Frånsett ett par år under andra världskriget har Sävargården, som den kom att heta huserat restaurang för stadens representation. Med pionjärer som fru Sigrid Holmström vid rodret har Sävargården starkt bidragit till den Västerbottniska mattraditionen.  
Sedan 2008 är Balticgruppen ägare av Restaurang Sävargården och med Fredric Andersson vid rodret deklarerat att ambitionen nu är att ge restaurangen dess rätta roll i tiden.”

 

En reaktion till “En liten uppdatering om Sävargården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s