Tankar om tapas

Jag är hemma igen efter en helg fylld med yoga, god mat och vintersol. Det kommer mer bilder från helgen sen eftersom jag haft som uppdrag att dokumentera den, men jag tänkte få börja med att ventilera lite av mina egna tankar.

Vi har jobbat med en del i yogans filosofi som heter Tapas, och står för självdisciplin. Det är så intressant att reflektera över vad vi gör och vad vi vill göra. Eller kanske snarare tvärtom vad vi vill göra och vad vi faktiskt gör. Så lätt det är att säga ”jag ska börja yoga” eller ”jag ska börja träna” osv. men sen inte göra särskilt mycket åt det. Jag är ganska bra på att sätta stora mål och att hålla dem, lite sämre på de små sakerna. Vanorna, som att jag varje år tänker att jag ska bli snabbare på morgonen så inte all flextid äts upp av morgonkaffe. Eller att jag i ett års tid tänkt att jag vill meditera mer. Jag har absolut mediterat mer men inte så mycket som jag såg framför mig när jag satte målet, så därför känner jag att jag misslyckats. Eller det känns som jag knappt börjat, och så inser jag att det gått ett år.

Handstående är en annan sak jag velat göra länge och jag tränar på det, men långt ifrån tillräckligt. Chins är en annan och äntligen har jag tränat tillräckligt på det. Jag fick mig extra tankeställare kring det här eftersom det var Vasaloppet idag också. Det är nu tre år sen jag själv åkte och nångång vill jag åka det igen men då vill jag göra det bra, och hur jag ska nå dit är högst oklart, jag har inte tillräckligt med tid helt enkelt. Jag gör för mycket på samma gång och när jag sätter mig ner och tänker efter så är jag nöjd med det, men jag gillar också att göra punktinsatser och satsa lite extra på något ett tag, till exempel styrketräning i höstas eller löpning på somrarna. Och skidåkning på vintrarna. Så vi får väl se hur det blir med Vasaloppet nästa år, eller då nästa..

Det har varit en bra helg för att påminna sig om vanor och självdisciplin och att ibland ta i lite hårdare och ibland faktiskt backa och vara nöjd och ta hand om sig själv lite. En helg går fort och vips var jag hemma igen och jag hade tänkt ut och åka skidor i det vackra vädret men jag var så trött att jag valde att lägga mig på kökssoffan och istället låta yogan och alla tankar få ta plats. Jag hade lite grann känslan av att helgen kunde slippa undan mig annars, jag vill baka in den lite mer först.

Jag tog med mig inspiration till att meditera mer, jag klappar mig själv på axeln för att jag redan har kommit långt och tänker pusha mig till att bara göra det också när det känns motigt. Det går dessutom aldrig att bli färdig, vilket är en tröst. Inte tröst som i att jag lika gärna kan börja imorgon men som i att det gör ingenting var jag är idag, jag är där jag är av en anledning.

Allt det har jag hunnit tänka på kökssoffan! Var det begripligt? Sedan gick jag och handlade och lagade middag och nu ska jag ta ett bad med massor med levande ljus och eteriska oljor. Hoppas ni haft en fin helg också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s