Två restauranger att inte missa i Hemavan

I Hemavan finns en hel del matställen att välja på och en riktigt stor affär att handla ingredienser och halvfabrikat på dessutom. Efter mina tre resor dit det senaste drygt 1,5 året inser jag att jag ätit på de flesta restauranger på Visit Hemavan/Tärnabys hemsida. Sommartid tycker jag lunch ska ätas som matsäck på en utflykt medan vintertid är det praktiskt att äta på Persson & Co i centrumhuset i skidbacken, där hittade jag en veganburgare jag åt så många gånger att jag blev less, och några av våra gäster förälskade sig i det mysiga lilla Folkes café mitt i backen vid foten av Kungsliften. Beroende på boende kanske det känns enklast att laga något i stugan eller äta på wärdshuset eller hotellet där man bor sen på kvällen, men det finns två ställen jag verkligen rekommenderar att gå ut och käka på.

Nannas Kök & Bar

Mitt i byn, mittemot Ica, ligger Nannas Kök & Bar (kallas bara ”Nannas”) i ett hus som ser ut mer som en vanlig liten villa modell kataloghus än en restaurang. Inuti är det mysig stämning och ofta mycket folk och personalen är alltid supertrevlig och glad och de ger genuint bra service. Jag har ätit där flera gånger, både lunch och middag och de har en klassisk norrländsk meny med bland annat älgfärsburgare och röding och så har de fantastiskt goda pizzor! Jag har en favoritpizza med serranoskinka, cocktailtomater, ruccola, pinjenötter, honung och chévre. De säljer även delikatesser i fina förpackningar för den som vill ha med sig en souvenir hem från Hemavan.

dsc_0557

dsc_0562

dsc_0567

dsc_0570

~~~

Björk – Topprestaurang & Fjällbar

Björk är en ganska ny och omtalad restaurang som ligger uppe i skidbacken vid solkattsliften. Läget och arkitekturen gör den otroligt speciell och i kombination med att de satsar på maten med vad de kallar cross-over mellan internationella och lokala råvaror och smaker gör att den fått en hel del uppmärksamhet och är listade i white guide. Utsikten är helt oslagbar och i somras när vi sprungit på Kungsleden började regnet precis ösa ner när vi kom fram så vi tumlade in dyblöta och fick låna både filtar och torra t-shirts av personalen.

Vintertid är den omöjlig att ta sig till utan skidor på dagtid då det är öppet för lunch och på kvällstid är det förbokning som gäller, då är det skjuts med pistmaskinen. Den kommer och hämtar från parkeringen vid högfjällshotellet och så tar resan snett upp genom skidbacken ungefär tio minuter.

Vi måste ha haft otur, jag vill tro och hoppas att det var ett engångsmisstag för vi fick vänta oändligt länge på vår mat som vi trots allt förbeställt. Trevligt sällskap och den mysiga miljön gjorde väntan lättare och när maten väl kom var det väldigt gott. Jag åt en fläsksida med något till jag inte förstod riktigt vad det var, men en lyckad cross-over var det iallafall! dsc_0575

dsc_0576

dsc_0593

dsc_0601

dsc_0603

img_1515

~~~

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s