Om mer julstämning

Efter att ha avslutat arbetsveckan med ett pass bodypump i team med grymma Martina har jag haft en riktigt perfekt fredagkväll hemma. Jag har plockat och dammsugit, jag insåg i veckan (min näsa insåg, min hjärna och mina ögon hade tydligen semester) att både apelsinerna med nejlikor och hyacinterna var vissna och hade börjat mögla. Så jag har röjt, diskat och skaffat ett nytt jularrangemang. Ingen jul utan amaryllis tycker jag! Skulle gärna pysslat ihop det själv men missade julpysselkvällen på blomsterlandet i år och har inte haft tid att handla hem egna grejer så det blev köpes. Men nu är det julfint här igen och jag har bakat årets andra laddning lussebullar och sett På spåret och nu Skavlan. Lika bra att skriva upp receptet jag alltid använder. Tänk om mjölkfri.com upphör liksom. Har dessutom förfinat det lite.

Det här behöver du:

175-200 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
50 g jäst
2 påsar saffran (totalt minst 1 gram)
½ tsk salt
2 dl socker
1 ägg (kan uteslutas men jag har det alltid)
13-15 dl vetemjöl
mjöl till utbakning

1 ägg till pensling
Russin

Så här gör du:

Stöt (eller snarare mosa) saffran tillsammans med lite socker i en mortel, så ger det mer smak.

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker, ägg och 13 dl av vetemjölet. Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös. I år testade jag att inte smälta margarinet utan låta det blir rumstempererat och blanda i direkt. Tyckte det gick mer mjöl konstigt nog, men har inte märkt något på bullarna, de är saftiga och goda ändå (vilket är syftet att inte smälta margarinet)

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Slå på ugnen och lägg russinen i blöt. Då drar de inte vätska ur bullarna, tvärtom.

Förbered tre bakplåtar med papper (använder återanvändningsbara). Dela degen i 4 delar, rulla dem och dela i ytterligare 8-10 delar. Rulla ut varje del och forma lussekatter.

Låt lussekatterna jäsa under duk i ytterligare 20-30 minuter. Pensla dem med lättvispat ägg. Tryck i russin.

Grädda lussekatterna i 225 grader i 9 minuter. Låt svalna på galler under duk.

2 reaktioner till “Om mer julstämning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s