Om Marrakesh

Marrakesh har blivit utsett av Tripadvisor till årets bästa resmål 2015 och det är ganska precis ett år sedan jag var där. Det blev oförglömligt på många vis, och inläggen finns under kategorin Marocko och även samlade i ett inlägg. Vi var bara två nätter i Marrakesh men fick en fin försmak på Marockos pärla dit många åker för att shoppa på marknad och äta god mat. Det finns några saker som karaktäriserar Marrakesh, som är nästan omöjliga att undvika när du väl kommer dit, här kommer mina fem favoritingredienser i Marrakesh.

Riad

Bo i en Riad

Marockos typiska hus med innergårdar, Riad, skärmar av myllret från staden utanför till en oas. De rika familjernas hus med många rum in mot loftgången används ofta numera som hotell. 20140329-083659.jpg 20140329-083759.jpgIMG_5278
Medina

Strosa i Medina

Kärnan av Marrakesh heter Medina, den är omgärdad av en mur och är en labyrint av smala gator och gränder fulla av saker att upptäcka. Strosa runt och återkom sedan till det stora torget i mitten, Jemaa el-Fnaa som sjuder av liv och rörelse. När vi var där regnade det och det visade upp sin allra ödsligaste sida men det är också något att räkna med när man reser, det är inte alltid vackert väder eller precis som i guideböckerna. Njut av dofterna och ljuden!

souk marrakeshMedinamarocko

souk

Shoppa i Souk

I Marrakesh är det shopping på marknad som gäller. Inne i Medina ligger Souk som är en typisk arabisk marknadsplats. Här gäller det att bestämma sig vad man vill ha och vad man är beredd att betala för det och se det som en upplevelse och en konversation med lokalbefolkningen. Du kommer garanterat betala mer än nödvändigt och på planet hem kommer någon annan ha gjort både bättre och sämre fynd än du.
souksouk marrakeshIMG_5301

Jardin majorelle

Trädgården Jardin Majorelle

Den anlagda trädgården Jardin Majorelle ligger i Marrakesh och är väl värt ett besök när du tröttnat på shoppingen och myllret. Mycket turister visserligen men lugn och ro präglar trädgården. Färgsprakande och välplanerad trädgård, eller snarare park, som inspirerat Yves Saint Laurent till sina kollektioner. Extra klara färger strax efter regnskur!DSC_2413 DSC_2416

Tagine

Ät Tagine

I stort sett alla rätter tillagas i Tagine i Marocko. En konformad lergryta som gör att maten blir ångkokade och får fantastisk smak. Grytor med kyckling, couscous, potatis, grönsaker och annat gott under locket. Många små rätter är också populärt, syrade grönsaker, röror och sallader, helt andra smaker än vad vi är vana vid i svensk kost. En blandning av afrikansk och arabisk mat skulle jag vilja säga, utifrån egen erfarenhet utan att vara särskilt påläst på världsköken. Frukosten är kaffe, juice, bröd och sylt. TagineMarockanska smårätter20140328-132601.jpgM'Hamid kasbah sirocco

I listan tipsar de om 25 olika ställen och oj vad reslusten och framförallt minnena sätter fart. Jag har varit i alla de europeiska storstäderna de listar samt New York och Cusco. Jag har en hel del österut outforskat ännu…

krukväxt mosaikgolv

7 reaktioner till “Om Marrakesh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s