Vinterbada i isvak (utan bastu)

”Andas..! Fortsätt andas bara, bra!” var orden jag hörde nerifrån det iskalla vattnet. Vi hade fått rådet som förstagångare att inte kliva upp direkt andningen blir konstig för då blir det bara obehagligt. Jag visste om det tipset sen innan eftersom det är flera kompisar som provat, bland annat flera yogis är vana att jobba med sin egen andning som tyckt det varit en mäktig upplevelse. Och mäktig var ordet, för i det iskalla tar jag lugna, djupa andetag och hör en annan röst utropa ”jag gör det ju!”, det var min egen.

bada isvak obbola (4 of 9)Umeå polarbear society håller till i Obbola utanför Umeå, bakom/brevid gamla Salteriet. Det visade sig att min skidkompis Sofie hade samma galna idé att vilja vinterbada så jag plockade upp henne på vägen och körde ut mot Obbola. Det var lätt att hitta med GPS mot ”gamla salteriet” och väl där var det lätt att se gänget ute på isen. De börjar hacka vaken klockan tio och så börjar badandet klockan elva. Vi kom dit kanske kvart i tio och vilken stämning och gemenskap, det märktes att många vinterbadar isvak ofta!

bada isvak obbola (6 of 9)

Det har nyss skrivits om Umeå polarbear society i Umeå Tidning och vi hade kollat upp på umeå polarbear societys facebooksida lite om vad vi skulle ta med oss och vilka tider som gäller och så. Vi småpratade lite med de som stod runt kanten och plötsligt säger kvinnan vi pratar med, när vi berättat att vi skulle begå premiär i att vinterbada isvak utan bastu: ”men jag vill varna er! Det är beroendeframkallande!” 

bada isvak obbola (2 of 9)Ja det har verkligen blivit rätt stort i Umeå, jag känner flera som är i Obbola och badar regelbundet och många har hört talas om det. Jag tycker det är fantastiskt att det finns eldsjälar som styr upp sånt här och låter andra ta del av deras intressen!bada isvak obbola (5 of 9)Såhär kan det se ut för de som är vana… imponerande!bada isvak obbola (1 of 9)Dags att gå i, stegen tryggt förankrad av en polarbear som hela tiden coachade mig att andas.bada isvak obbola (7 of 9)Ni vet den där kritiska nivån… bada isvak obbola (8 of 9)

Jag gjorde det! Därmed checkar jag av ännu en grej på min bucket list 2018. Jag var nervös men nog visste jag väl att jag skulle fixa det, jag har badat kallt förut och mentala utmaningar av den här typen är något jag går igång på. En inställning att klara det är nog väldigt välbehövlig men det är ju inte gjort förrän det är gjort. Och sen kommer belöningen i att ha gjort det! Och i att kroppen kickar igång blodcirkulationen och värmen sätter in, något som händer när man vinterbadar utan bastu (annars hjälper bastun till). Det sägs vara riktigt nyttigt och att det kan mota både förkylningar och hjärnspöken och jag tror dem, det är sånt här som stärker. Och ja, det är nog faktiskt lite beroendeframkallande.

bada isvak obbola (9 of 9)Efteråt hade Sofie tagit med kaffe som vi drack i bilen och smälte det vi just gjort innan vi åkte hemåt igen, en dryg timme senare. Vilken start på en söndag!

Till dig som vill vinterbada i isvak:

Några tips för att uppfylla din bucket list på ett säkert och någorlunda behagligt sätt:

  • Vinterbada inte ensam! Det vore dödsdumt. Hitta helst något sånt här gäng, det finns säkert i många städer. Umeå Polarbear Society finns på facebook
  • Bikini eller baddräkt som är LÄTT att ta av efteråt, dina händer och din motorik kommer inte vara i sitt esse
  • Badrock, dunjacka eller liknande före och efter
  • Mössa (att doppa huvudet är inget att rekommendera för nybörjare)
  • Badtofflor eller som några rutinerade hade: ullstrumpor. Tofflor att gå ut på bryggan/isen med och strumporna för att inte fastna på stegen (det tyckte jag dock inte var någon big deal alls)
  • Nånstans att byta om, helst vindskyddat. Torra kläder som är lätta byta till, direkt.
  • Liggunderlag att stå på när du byter om, även om det är inomhus
  • Varm dryck till efteråt

 

3 reaktioner till “Vinterbada i isvak (utan bastu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s