Prova lyssna på ljudböcker hos BookBeat

samarbetsbanner bookbeat.jpg

Jag har ett samarbete med Bookbeat där jag lyssnar på ljudböcker i mobilen. Längst ner finns en kod för dig som vill prova det i en månad kostnadsfritt också, det är en del i samarbetet att låta er prova också. Men först tänkte jag berätta lite om vad jag tycker efter att ha provat det i ungefär två månader nu.

Den första bok jag lyssnade på var Ferrytales av Björn Ferry. Den har jag velat läsa länge och den var precis lika underhållande och intressant som jag förväntat mig. Guldkant att det är han själv som är uppläsare, det gör att jag nog föredrar den på ljudbok än att läsa. Den var också en bra bok för att komma igång med lyssnandet igen, det är lite av en konst att hålla koncentrationen uppe och lyssna vid rätt tillfällen. Ferrytales är en lättlyssnad bok om vi säger så. 9789137144115

Lyssna – jag har tyckt om ljudböcker sen fenomenet uppfanns (och jag har alltid älskat att lyssna på när någon läser också för den delen). Först kom CD-skivorna och var enormt bökigt med typ 16 skivor i en kartong att kånka runt på. Dyrt som stryk var det också. Sedan kom ipods och liknande och det blev enklare, men jag hade alltid problem ändå med att få rätt kapitel i rätt ordning, kunna backa tillbaka och inte minst själva nedladdandet som såhär i efterhand hade en ganska kort era innan det blev överspelat av streaming av olika slag. Det här med app och bok i mobilen känns helt rätt idag, mobilen är alltid med så det är som att ha en bok i väskan. Jag lyssnar helst när jag är ute och går, lagar mat eller när jag badar.

bookbeat (1 of 1)-4.jpg

IMG_2306.PNGLadda ner – Böckerna går att ladda ner offline och de tar förvånansvärt lite plats, tro mig ni frågar en som alltid har slut minne i mobilen. Jag frågade Bookbeat om just detta och fick en riktlinje: Mari Ljungstedt bok ”Det andra ansiktet” är 10 timmar och 50 minuter lång och 233 MB stor. Boken ”Det är något som inte stämmer” av Martina Haag är 4 timmar och 26 minuter lång och 92 MB stor. Bra nyhet är att snart kommer storlekarna att synas i appen också! Offlineläget passar extra bra vid resor och i samband med att jag skulle åka till Norge i helgen så lyssnade jag på Finse 1222 över havet av Anne Holt. Den handlar om precis det tåget vi ska åka och passagerarna blir efter en urspårning strandade på högfjällshotellet Finse 1222 m ö h. Det var häftigt att åka förbi Finse på riktigt förra fredagen, jag blev så ivrig att jag glömde fota och tack och lov spårade inte vårt tåg ur där som det gör i boken! (tydligen spelades någon scen i starwars in där också upptäckte jag när jag bildgooglade, det imponerar kanske på någon som har sett filmerna vilket jag inte har) Jag gillar att läsa böcker om resmål, har till exempel läst Änglar och demoner inför Rom-resa.

finse-12221Foto: daily hotel – starwars destinations

Läs – flera av böckerna går att ladda ner och läsa också, det har jag använt när jag märkt att jag zoonat ut och tänkt på annat och missat någon detalj. Det är lättare att bläddra tillbaka och läsa om den sidan än att backa i spellistan. Missar man något på grund av någon plötslig störning går det som vanligt att backa 15s i taget väldigt enkelt. Det syns på symbolerna om det går att ladda ner för läsning också. En annan finess är ”good night-funktion” som gör att det går ställa in en viss tid för att lyssna innan man somnar. Guld att det slipper ha gått 7 timmar när man vaknar, tro mig jag har testat det och försökt backa och minnas var jag somnade.

snap tyskungen.JPGTyskungen av Camilla Läckberg har jag läst tidigare och tyckte den var riktigt bra

Hemsidan och appen – överlag tycker jag att både appen och hemsidan är väldigt snygga och lättanvända. Användarvänligheten är väl förstås viktigast men att det ser inbjudande ut är inte att förringa. All info finns, författare, uppläsare, längd, baksidetext m.m. och så lite extrafunktioner som att betygsätta och spara de böcker en läst. Sortering och sökning är smidigt. Det går att söka efter genre eller författare och jag inser att jag har en hel del Jojo Moyes-böcker olästa, jippie!

Priset vs. miljön – här har vi det svåra valet. Efter provperioden kostar abonnemanget 169kr/mån. Jag älskar att läsa men jag läser inte så mycket som tre böcker i månaden och med tanke på hur billigt pocketböcker är så blir det svårmotiverat rent ekonomiskt. Men enkelheten och den stora fördelen för miljön och för min förvaring när jag läst klart väger över. Det enda jag kan tycka konkurrerar och är mer prisvärt är ett bibliotekskort. Faktiskt tror jag att jag ska utmana mig själv med att försöka ha bokköpstopp. Låna eller lyssna får bli min nya devis ett tag framöver, kanske klarar jag att övergå till det permanent. Jag har så mycket böcker som bara samlar damm ändå, jag försöker verkligen låna ut mina böcker eller ge bort dem. Sedan jag storstädade har jag försökt bli ännu bättre på att inte köpa hem böcker.

Prova på – BookBeat erbjuder alla att prova på gratis i 14 dagar men ni läsare har möjlighet att få prova en hel månad helt kostnadsfritt om ni klickar här och går till erbjudandet. 

Tips också inför semestrar är att det går att ge bort presentkort!


Inlägget är ett samarbete med BookBeat men tankar och text är som vanligt mina egna. 

4 reaktioner till “Prova lyssna på ljudböcker hos BookBeat

  • Kul inlägg och bra analys 🙂 Jag har också funderat över priset, när jag är inne i bra läsar/lyssnar-perioder känns det värt det, men ibland läser/lyssnar jag ingenting och då känns det onödigt.
    Själv har jag använt Nextory ett tag, men passade på att testa ditt erbjudande nu och ska prova Bookbeat, för de har jag inte provat innan! 🙂

    • Tack! 🙂 Så kul, faktiskt var det hos dig jag läste första gången om nån som testade ljudböcker i mobilen så när samarbetet dök upp blev jag jätteglad! Blir intressant höra vad du tycker 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s