Konsten att städa

Jag har nämnt det förut och jag har hållit på rätt länge, men i helgen var det grand finale på Den Stora Rensningen. Så himla skönt det känns, det har varit ganska mycket jobb men det är så värt det. Jag skulle inte kalla det att jag har downshiftat eller blivit minimalist, men jag har tänkt såå många gånger att just innan jag åker iväg så är det som finast hemma, då allt är nystädat. Jag insåg också senast jag reste att det är ju såhär det ska kännas, jag ska vilja ha allt i garderoben. Ingen packar väl någonsin nåt som inte passar eller är fläckigt eller behöver lagas?

Jag vill ha saker som jag blir glad av och som jag använder. Leriga, färgglada löparskor är välkomna men vita förvaringsboxar fulla med anteckningar och material från gamla projekt och extrajobb de har jag rensat bort. Det tar sin tid att gå igenom och att avsluta faser och det måste det få göra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABild från ekoenkelt

Så hur gjorde jag då?

Är du inte ett dugg intresserad kan du lika gärna sluta här, för nu kommer en orgie i rensningsfilosofi, sortering, loppistips, textilåtervinning, plastbantning och miljökamp. Det som fick mig att ta tag i det var ett tips från min vän, under ett yogaretreat dessutom då det är lättare att komma i stämning för att göra en förändring, boken konsten att städa. Hon sålde in den totalt och jag kände att yes, det kanske är det här jag ska testa. Jag har i hela mitt liv varit hopplös på att inte hålla undan utan jag lägger kläder på golvet och jag samlar all världens prylar och bra att ha-saker och sen när jag ska städa då måste jag dra ut allt till ett totalt kaos för att sen sortera. Och då älskar jag att sortera så mycket att jag blir för noggrann och blir a l d r i g färdig. Samt köper alldeles för många förvaringsboxar och sånt på Ikea.

Jag i ett nötskal: jag har kläder över hela sovrumsgolvet men jag har kryddorna i bokstavsordning. (bokstavsanalys, någon?)

Konsten att städa följer en ganska enkel princip – spara bara det du blir glad av. Marie Kondo som hon heter som skrivit boken har en ordningsföljd också, att städa en kategori  taget. Hon är städkonsult och har hjälpt massor med kunder så boken är fylld med roliga exempel som får en inspirerad och lite igenkänningsskämmig. Att bära saker till förrådet är till exempel inte godkänt som att städa. Dessutom har hon en ordning på kategorierna som gör att det ska bli lätt, först kommer kläder och underkategorin är strumpor. Nästan ingen har väl känslor för strumpor vilket gör att det blir ganska enkelt att börja där och känna sig bra. Sist av allt kommer fotoalbum och minnessaker som det av naturliga skäl kan vara svårt att kasta.

Tanken är inte heller att slänga allt, eller ens massor. Vitsen är att förvaring är inte lösningen på att vi har stökigt och känslan av oordning, det beror helt enkelt på att vi har mer saker än vi behöver. Boken är underhållande och lättläst men får tas med en nypa salt när hon svävar ut i berättelser om hur hon tackar sina kläder varje dag för att de höll henne varma och torra eller att strumporna inte tycker om att ligga ihopkorvade med sin partnerstrumpa. Tips är att googla checklistor sen, det finns fans över hela världen som läst boken som gjort checklistor med kategorierna på olika språk.

Det var det här med att städa en kategori i taget jag gillade, och att bara behöva städa en gång rejält och sedan skulle vanan sitta. Jag känner faktiskt att det funkat. Jag har inte kunnat dra fram allt i en kategori, jag har för litet hemma och en katt som älskar att dra runt saker, men jag har ändå kunnat följa det någorlunda. Och jag har gjort två varv i garderoben och förrådet för jag har känt när jag gjort en rensning så har jag landat i att nu ser jag faktiskt vad jag har och efter någon månad har jag känt att ett varv till har varit lagom. Risken att städa för mycket står det faktiskt om i boken men hon hävdar att detkommer att komma en dag då den perfekta balansen infinner sig, det kommer jag känna på mig och efter det blir det mer en in, en ut. Jag tror jag börjar närma mig.

Jag har även läst en bok om Feng Shui som jag läst en gång tidigare men nu när jag läst dem tillsammans blir de lättare att förstå. Feng shui blir ibland så österländsk att det inte riktigt passar, jag vill inte ha kristaller hängandes i fönstret bara för att det är placerat mittemot en dörr, men det finns massor med bra att hämta också. Allt som handlar om färganalys och att balansera olika material med varandra tycker jag är jätteintressant. Andra principer som förvara ingenting under sängen, det samlar bara dålig energi av att ligga där och glömmas bort men framförallt samlar det ju damm och om jag ändå inte behöver det, varför ska det då ligga där? För att köra in dammsugaren i det och bli irriterad en gång i veckan?

unnamed.jpg

Sälja, skänka eller slänga?

I januari hakade jag på en utmaning också med en svensk organisationskonsult och den boken ordning hemma var helt okej men inte så bra att jag ens läst hela. Den blandar en del med förvaring och små tips för att ta det pö om pö, och när jag väl fallit för Marie Kondos princip verkade det utdraget och dödstrist att hålla på och organisera och städa hela tiden. Det gjorde dock att jag fick tummen ur och beställde påsar från tjänsten sellpy som jag hört talas om. De skickar påsar kostnadsfritt och gör ett konto och sedan går de igenom allt och sköter all försäljning på tradera och tar en del av förtjänsten. Lätt värt det! Min första påse genererade 395 kr och det är ju alltid något. Det är så lätt att tro att det ska gå att sälja allt på loppis, blocket, tradera eller facebook. Jag har testat allt och tycker det funkar olika bra och dåligt. Loppis är kul då och då, men jag kommer alltid hem med mer grejer än jag blir av med och det är knappt en tjänar ihop till bordet. Facebooks köp- och säljgrupper tycker jag är värst, sånt kaos det är i trådarna och det är så enormt många inlägg så ofta blir de inte ens sedda. Antal mejl och frågor kan också bli absurda. Blocket funkar finfint för lite större grejer och sånt som absolut inte går att skicka. Jag sålde mina gamla soffor, stora delar av min gamla köksinredning, min gamla fina symaskin och jag har köpt ett vallaställ och även Charlie är köpt på blocket faktiskt. Tradera har jag testat många gånger och det mesta säljs men alltid till lite lägre pris än en hoppats och det är en himla massa jobb att fota, lägga ut, bevaka, svara på mejl och skicka iväg. Jag har testat en del andra sajter och appar också men de har i princip inte fungerat alls.

Det var ett litet nyttigt wake up call också med sellpy, de är ju proffs och de går igenom allt och det mesta tog de inte ens in till försäljning. Lite hårt att se de jeans jag nyss tycks ha använt som ”för slitna” eller ”sjaskig och urtvättad” på någon sjal. Jag går alltså runt sjaskig och sliten? Det är ju på tiden att rensa lite då alltså… Konstigt egentligen att kläder säljs på tradera, på loppis när det faktiskt ändå går att se och klämma och känna, då går det inget alls tycker jag. Kanske är det antal personer som ser det som avgör, tradera har ju större och bredare målgrupp.

Det mesta har jag därför lämnat till PMU, pingstkyrkans second hand här i stan. Igår var jag med sista lasset till återvinningscentralen och till PMU och hädanefter blir det säkert småpytsar då och då, men det hör ju mer till det naturliga. Jag har fått in schvungen.

Färdigstädat?

Nja, jag skulle inte kalla det färdigt men i helgen gjorde jag som sagt det sista stora rycket och får nog konstatera mig färdig. Jag tror på att det kommer fortsätta av bara farten men också avta när en kategori/en låda/ett rum har lagom lite saker. Det kommer mitt kontrolljag att se till. Stora delar av mitt liv har jag haft väldigt lite saker, då jag bott utomlands i månader i taget. Då längtade jag till slut hem efter att ha ett förråd och inte behöva köpa allt nytt varje gång jag behövde något och att kunna ha lite säsongsgrejer och utrustning som faktiskt bara behövs ibland. Nu har jag det men har inte flyttat på åtta år så det var ett behov av någon slags flyttstädning, fast jag inte ska flytta. Och gud så skönt det känns nu! Jag öppnar lådor utan att bli anfallen av plastburkar, jag drar ut en låda i badrummet och ser bara saker jag använder varje dag (i lådan under ryms resten, allt annat bra att ha är uppanvänt eller slängt, det mesta hade faktiskt gått ut ändå).

Lästips till dig som blev inspirerad

Så ska du göra en riktig rensning så rekommenderar jag faktiskt att läsa en bok, eller gör någon typ av planering. Ett vanligt schema för flyttstäd går ju också bra. Såklart måste ju inte alla storstäda heller, men jag känner många som då och då säger ”jag borde rensa” ”jag måste städa garderoben” eller ”jag har så mycket saker” ”jag hittar ingenting i förrådet”. Värst av allt är när jag hör ”det får jag ta på semestern, då har jag tid att städa”. Jag förstår att det kan vara så, men det är inget för mig. Jag vill inte städa på semestern, jag vill inte ens behöva städa på helgen. Jag trodde förut att jag nog helst inte ville städa alls men jag har kommit fram till att göra fint, det vill jag visst. Och när det nu är undanplockat så går det på en kvart att gå igenom hela lägenheten och lägga saker på sitt rätta ställe och jag riktigt njuter av att vara hemma mer.

Artiklar och bloggar finns det förstås massor och jag kan rekommendera att börja läsa hos någon som skriver om hållbarhet, ekologiskt och downshifting, det är inspirerande. Och det är inte övermäktigt, det går om en vill.

Hildas – 22 saker du kan börja med att rensa ut

Minimalisterna 10 saker du kan göra dig av med idag

Vandringsbloggen – Tid vs. pengatänk, användning per krona

DN – en familj slänger 30 kg textil i soporna varje år

Vegoeco – om plastskräp till havs

Sarah Wilson – 8 plastgrejer du kan vara utan (engelska)

6 reaktioner till “Konsten att städa

 • Så spännande Johanna. Jag pratade om KonMari senast i helgen för jag har stött på det på Instagram och blivit nyfiken men boken du nämner hade jag missat. Ska kolla in den!

  Idag stod det helt plötsligt Lady&tramp över din blogg på Bloglovin igen, vet inte varför för sedan du bytte namn har det ju stått vandraren…tänkte du kanske ville veta det.
  /Elin B

  • Jamen den är så bra! Har lånat ut den annars hade du gärna fått låna den!
   Tack för info, har superdålig koll på hur bloglovin funkar men ska försöka kolla upp det 🙂

 • Grattis till att du har gått igenom hela!
  Den boken gav mig verkligen en hel del att tänka på och nya verktyg att hantera min oreda. Fast jag gick aldrig igenom hela processen, däremot gick jag igenom så pass mycket att det har gjort en otrolig förändring på mitt hem (och jag gjorde det för över ett år sedan, så det verkar hålla i sig också)
  Från att sällan ens packa upp mina tvättpåsar viker jag numera både strumpor och underkläder på högkant i sina lådor … men den största förändringen är nog det som kommer in i mitt hem för jag köper mycket mindre.

  • Vad roligt läsa! Jag känner också att jag tror det kommer hålla i sig och jag var exakt så också med tvättpåsarna, nu bara försvinner de:) (fast jag viker faktiskt inte underkläder så men allt annat)
   Man får ta de bitar man behöver från boken helt enkelt, grattis själv till att ha gjort så mycket som du gjort!

 • Hittade precis hit och jag kan inte annat än att hålla med hur insipirerade den boken också gjort mig! Har precis börjat lyssna på den för andra gången (finns på Storytel!). Vill bara rensa och slänga nu överallt, längtar efter att göra mig av med saker som inte längre tillför något i livet. Härligt!

  • Jamen ja! Känner så igen känslan 🙂 och det är inte ens jobbigt, det blir kul rensa! Är nästan lite avis på dig som har det framför dig:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s