Bäst jag skriver ner receptet för det här kommer jag göra om! Jag utgick från detta recept men som vanligt är det något som inte finns hemma och jag brukar ofta testa dra ner lite på sockret, både för att det inte är särskilt nyttigt men för att jag inte är så förtjust i när det blir för sött och det gick bra även denna gång. Det var första gången jag provade koka egen marmelad och jag är förvånad själv över hur lyckat det blev! Längtar att prova den här på getost och fröknäcke…!
Ingredienser
2 L bär (de ska antingen ha frusit ute på trädet eller legat i frysen minst ett dygn. De klarar sig länge i frysen!)
3 dl vatten
2 dl strösocker
ca 3,5 dl syltsocker (1 pkt á 330g), vid behov kan även gelésocker användas efter smak.
1 tsk vaniljpulver
ca 0,5-1 tsk kanel
1 msk citronsaft
Gör så här
Koka bären i vattnet i 30 minuter. Jag kokade utan att ta bort kvistarna. Blanda vaniljpulver, socker och syltsocker. Rör ner detta tillsammans med kanel och citronsaften, och låt det koka i ytterligare 20 minuter. Rör och mosa runt lite med en hålslev eller mosa lite bär med baksidan av en sked. Jag tog av en hålslev bär och rensade för att lägga tillbaka när allt var klart. Gör marmeladprov, se bild nedan. Häll upp på rena glasburkar, jag har lärt mig att 100 grader i ugn steriliserar dem (glöm inte locken!) och häll proppfullt så blir det automatiskt vakuum när man skruvar på locket och det svalnar. Jag silade bort alla bär med hålsleven dels för att slippa rensa men också för att jag gillar marmelad utan för mycket fruktkött. Tillbaka med den rensade ca decilitern bär (som alltså också kokat) så blev det lagom mycket bär jämfört med marmelad tycker jag! Låt svalna och stå i kylen och gotta till sig, det struntade jag dock högtidligt i eftersom jag var så sugen på att smaka så direkt den var så sval att den var rätt konsistens mumsade jag!
Marmeladprov: lägg ett fat i frysen så det blir riktigt kallt, häll en klick marmelad på och dra efter nån sekund med en sked igenom. Om det rinner igen behöver det koka mer, om glipan håller sig är det rätt konsistens.
Servera med nybakta scones!
Gilla detta:
Gilla Laddar in …
Relaterade
Gott
Hej! Vad är poängen med att frysa bären först? Hittade ett recept på DN som inte nämner det alls, så blir nyfiken på varför vissa recept tycker att man ska göra så?
Är lite osäker själv men jag tror det har att göra med att frysa bort bakterier först!
Så fort bären blivit frostnupna är fåglarna där före dig och äter upp dem . Aronia precis som slånbär är godast efter dem frusit. Det tycker fåglarna också . Därför plocka dem innan frosten kommer sen in i frysen med dem så får bären den rätta smaken.
Tack för tips!
fryser man aronia bären först så tar man bort lite av det beska, annars kan man plocka in bären först efter ett par frostnätter 🙂
Tack! Jag som googlade imorse på det! 🙂