Om dagens väder inför kungsledenrännet

AmmarnäsSå var det dags för dagens väderleksrapport från fjällstugan! Vilken uppståndelse det har varit de senaste dagarna, sex personer blev fast i ett vindskydd på fjället och det stod i både lokaltidningen och i riksnyheterna. Själv missade jag det eftersom jag höll mig inne i stugan och glömde se på nyheterna så det var alltså inte jag, och det var ingen från släkten eller av mina kompisar (vad jag vet iallafall).

Som tur var så var de rutinerade och kloka och stannade inne och för alla som funderar så är inte ”vindskydd” sånt man byggde med scouterna av två fjuttiga tallar och en pressening. Det är en liten stuga gjord för sånna här nödsituationer.

Vi hade funktionärsmöte igårkväll inför helgens skidtävling kungsledenrännet, jag tror det är femte året jag är med som funktionär och varje år säger jag att jag ska åka nästa år. Såhär bra har jag aldrig varit på att skejta men ju mer jag skejtar desto mer respekt får jag för de som åker åtta mil, över fjället. Det är inte som att åka Vasaloppet direkt, och ändå är ju inte det någon söndagspromenad. Många undrar om vädret och att det har stormat och snöat de senaste dagarna har nog knappt undgått någon efter ”dramat” på fjället. Man ska absolut inte förringa det hela, men det ser alltid konstigt ut i media när de beskriver ens egen närhet. ”Väderkaoset” skriver aftonbladet, Kinna skriver ”gråväder”, ”så jag åker inga skidor idag”. Allt är ju relativt.

Hursomhelst, vi närmar oss Kungsledenrännet 2015 med stormsteg (!), det har varit omväxlande snö och blåst, just nu har det slutat snöa men blåser rejält och det är fortfarande grått på fjället men det är utlovat fint väder imorgon, inte så mycket vind alls och ingen nederbörd.  Vi sticker iväg i ottan som vanligt och håller tummarna att åkarna får en fin tur. Bäst rapporter sägs klart.se ge, de har också fjällvädret. Det är inte helt lätt att förutspå, dels åker de åtta mil så det är både Hemavan, fjällen och Ammarnäs väder som ska kollas och så håller åkarna på allt från fyra till tolv timmar. Som vanligt blir spåren alltid sämre för de som håller på längre, det är vi motionärers stora utmaning och bragd.

Jag har skrivit om Kungsledenrännet tidigare år, 2010 som var mitt första år (och jag mest verkar ha haft problem med bussen som vanligt) 2011 då det var storm och dramatiskt och fjällräddningen fick avbryta loppet och precis som det nu påmints om i dagarna ska man ha respekt för fjället, 2012, 2013 skrev jag visst ingenting och 2014 skrev jag både om hur vi uppgraderat kontrollen och om själva kungsledenrännet 2014. Andra intressanta länkar för er som är nyfikna är till exempel Ammarnäs IFs hemsida, Ammarnäs IF på facebookKinnas blogg, Ragnas blogg.

Lycka till alla åkare, vi ses i syterkontrollen!

Till er andra önskar jag en riktigt trevlig helg!

2 reaktioner till “Om dagens väder inför kungsledenrännet

  • Vilket väder ni har där uppe! Ser fint ut, även om jag föredrar lite mer värme. Vi har förstås betydligt varmare här i Frankrike, men inte fullt så varmt som vi trodde att det skulle vara i april. På dagarna är det 16-18 grader, men vissa nätter har det bara varit några enstaka plusgrader. Men snart ska det bli lite varmare tror vi. Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s