Om internationell matmarknad i Umeå

IMG_8825.JPGVärldens mat har kommit till Umeå. Godisbordet jag höll på krocka med i måndags var starten på en matmarknad i centrala Umeå. De säljer snabbmat av alla de slag, vad sägs om krokodilburgare, langos, fish ‘n chips eller falafel?
Kryddor, kryddblandningar och delikatesser som engelsk chutney, italiensk salami och fransk ost.

Jag gillar stämningen, den känns utländsk. I veckan behöver vi Umebor inte resa någonstans utan kan bara gå ner på gågatan och provsmaka, handla och lyssna på italienaren som på bruten engelska berättar om salamisorten som uppfanns när slaktaren lekte med hasselnötter i köket.

Jag stannade till på väg hem från träningen och åt en chicken Korma, indisk curry. Det var en äkta engelsk indisk curry och jag konverserade med de som sålde den på spanska. Det kallar jag internationellt!
Fick också testa ”Vindaloo”, erkänt stark rätt som jag inte kände till före en episod på båtluffen i somras. Servitrisen undrade hur stark vi ville ha maten, varpå (jag trodde) en av mina asienberesta vänner sa ”Not in the loo-strong” och min andra vän och servitrisen nickande förstående.
Ni vet loo, toalett på brittiska…Och indisk mat… Ja ni fattar.
Till och med jag tyckte det var frispråkigt. Nu förstår jag dock precis vad hon menade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s