Om Köpenhamn av Agnes

Jag fick frågan av en läsare om jag ville utbyta lite tips och inspiration på bloggen, och det tycker jag är kul. Agnes på Today Lifestyle bloggar om resor, löpning och inredning  och jag kommer skriva om långdistanslöpning hos henne och jag bad henne om lite tips om Köpenhamn som hon precis besökt och jag nu är på väg till. Jag ska dit med jobbet och det ska bli intressanta studiebesök, men blir också otroligt sugen på att hyra cykel…! Här kommer Agnes berättelse, alla foton är hennes.

köpenhamn

En helg i Köpenhamn

Jag möts av den ljumna vårluften när jag går ut från Köpenhamns flygplats, Kastrup, i början av mars. Detta är inte mitt första besök i staden som bara blir bättre och bättre desto mer man ser av den. Som med de flesta städer så tillåter fler besök att man tar sig bort från turiststråken och besöker de där härliga genuina butikerna, restaurangerna och barerna som vanligen enbart ”locales” hittar till. Därför är detta inlägg dedikerat till några av mina Köpenhamnska favoriter speciellt i mat- och dryckesväg, som ligger en liten bit bort från turiststråken.

De bästa stadsdelarna:

Efter att ha besökt innerstan och vandrat Strøget fram flertalet gånger har jag speciellt fastnat för de norra och västra delarna av Köpenhamn, som ligger på bekvämt gång- eller cykelavstånd från centrum.

nörre bro

Nørrebro eller som det ibland kallas Nørrebronx har vid det här laget vuxit fram som en blomstrande stadsdel med många trevliga butiker och restauranger. Jag kan speciellt rekommendera Oysters & Grill som blandar det bästa från havet med grillade klassiska köttbitar. Konceptet är extra trevligt eftersom du själv väljer mängd i vikt och därmed kan kombinera ihop din egen rätt med lite av allt.

Oysters and Grill

Oysters & Grill

Efter en god middag bör man promenera ner till St. Hans torg via Elmegade och ta en drink eller en öl på någon av barerna. Elmegade bör inte bara besökas kvällstid, utan även dagtid då där ligger många trevliga och unika klädbutiker. Missa inte Malbeck Vinoteria  med tapasrätter och fantastiska argentinska viner som ligger väl gömt i ett av gatuhörnen.

På Ryesgade 3 ligger Nørrebro brygghus som är ett absolut måste om du befinner dig på Nørrebro. Du kan även passa på att köpa med någon av deras öl på flaska. Precis runt hörnet, på Sankt Hans Gade, ligger den lite mer propra cocktail-baren The Barking Dog, där någon av de charmiga bartendrarna kan blanda ihop en specialare till dig efter personlig önskan.

Vesterbro är den stadsdel med flest bra restauranger och barer med härlig atmosfär. Om du planerar in ett besök i Köpenhamn och är någorlunda musikintresserad kan jag varmt rekommendera att först ta en titt på Vega Musikens hus hemsida. Har du tur kan du tima in vistelsen med en konsert. På Vega spelar en hel del internationella, men även större svenska artister och intimiteten är stor i de 70-tals inspirerade lokalerna. Ät middag innan på Kong Fu alldeles i närheten, som ligger lite gömt på en tvärgata från Vesterbrogade och bjuder på det bästa från det japanska köket.

japansk drink

På Victoriagade 8 på Vesterbro ligger det genuina mikrobryggeriet Mikkeller, som på senare år även öppnat på Nørrebro. Jag har dock endast besökt det på Vesterbro och vill lägga in ett gott ord för deras hemmabryggda öl som serveras i 25 centiliters glas för mellan 25-45 DKK, så man kan smaka många olika varianter. Kom i tid om du vill kunna sitta ner, lokalen är inte alltför stor och fylls snabbt upp.

Praktiska tips:

Hyr cykel! Köpenhamn är cyklisternas stad. Cykla runt på dess gator och njut av att känna den friska vårbrisen i håret. Undvik dock de mest trafikerade cykelstråken under rusningstid; det är som att köra på autobahn. Vi hyrde cykel hos Rent a Bike Copenhagen som säkert är lite kommersiellt men fungerade alldeles utmärkt för två dagars uthyrning. Om vädret inte tillåter en cykeltur så är Köpenhamns metro det i särklass bästa alternativet, trots att den ännu inte binder ihop stadsdelarna helt optimalt, men utbyggnaden är pågående. Vi bokade resa till Köpenhamn med flyg och hotell samtidigt vilket var smidigt och prisvärt. Hotellet vi valde, SP34, låg centralt, men efter att ha besökt staden ett antal gånger har jag nu insett att den är relativt överkomlig både till fots och med cykel.

cykel köpenhamn

Eftersom jag själv är en löpfantast åker löparskorna alltid med i väskan och under något av mina första besök i Köpenhamn ställde jag mig frågan: kan man löpträna i Köpenhamn? Ja givetvis, faktum är löpning är ett av de bättre sätten att upptäcka en destination på. Att löpa i städer är kanske lite mer begränsat när det kommer till episka naturupplevelser, men inte för det nödvändigtvis en dålig idé. Jag kan tipsa om att ta en tidig morgontur runt det köpenhamnarna kallar ”søarna” vilket är fyra sjöar som binder samman stadsdelarna Østerbro, Nørrebro och Vesterbro. Annars kan man ta sig en springtur ute vid Kastellet lite öster om centrum, med utsikt över havet.

morgonlöpning köpenhamn

Jag heter Agnes Edin och är en 28-årig resefantast som gärna springer en tur när tillfälle ges. På min blogg hamnar lite av varje, men i huvudsak reseberättelser och tips, en del inredning och en del sport. Mitt nästa mål på löparfronten är Stockholm Marathon den 31:e maj och därför blir det en hel del timmar i löparspåret. Om ni vill veta mer besök min blogg: http://todaylifestyle.se 

5 reaktioner till “Om Köpenhamn av Agnes

  • Kommer du igen så bjuder jag på fika! Jobbar mitt i smeten vid Nyhavn. Malbeck argentinska vinbar finns också på Istedgade för den som bara hinner röra sig runt Hovedbanegården en stund.
    Instämmer helt i Nørrebro bryghus som har ett av mina absoluta favoritöl: Ravnsborg Rød. I övrigt gillar jag också Frederiksberg.
    Turistig kanalbåtstur är också ett måste.

      • Det finns ju massor att se. Jag som pendlar har inte alls hunnit se det jag hade om jag valt att bo på den sidan sundet och gått på en många fler after work-grejer än jag gör i och med dotterns fotboll och sådant. Helgerna känns det skönt att slippa tåget också så då blir det sällan turer över om det inte är till Louisiana eller Bakken och sådant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s