Om att mjölkfri är det nya svarta

Moffe.

I veckan kom nya kostråd från livsmedelsverket – miljösmarta val.

På samma sätt som jag tror många kanske inte ens reflekterar över var mjölk (eller andra livsmedel) egentligen kommer ifrån så har jag vuxit upp och på fullaste allvar trott att alla kossor haft det som Nancy, Rosa, Kalixa och Majonäsblomma. Jag har ju sett kor ute i hagar, vilket bara bekräftat min bild att de också går ute och då har de det förmodligen likadant inne också. Men jag har aldrig varit inne i någon annan lagård än mormor och morfars. Och jag hade inte en aning om att det fanns kossor som aldrig ens fick gå ut.

Jag blev chockad och ledsen när jag insåg att vi inte bara fick mjölk, smör och ost från dem utan att vi också åt upp dem sen. Nu när jag är vuxen och har förstått mer av världen kan jag ju också förstå hur bra det var. Hur bra vi hade det. Och kossorna.

För mig är det lätt eftersom jag inte äter några mjölkprodukter av hälsoskäl, men det är inte svårt att välja ”köttfri måndag” eller att köpa ekologiskt och kravmärkt kött och köper bara svenskt och helst närodlat där jag vet att de har det bra. Och äter vilt och har börjat jaga. Jag byter ut mer och mer mot vegetariskt vilket ofta då blir nästan veganskt. Äter ofantligt mycket ägg (frigående och kravmärkta ofcourse).  Det är också en klassfråga vad man äter, men man kan väl faktiskt krasst konstatera att det är de som har möjlighet att göra ett val som är de som också kan göra skillnad. Har man inte råd äter man heller inte så miljöfarligt. Osten som är en ny stjärna på miljöbovshimlen kommer som ett hårt slag mot de som bytt ut skinkmackor mot ost för att vara snälla mot djur och natur. Karins miljöblogg skriver bra och även Rasmus på vegologi har kampanjat på twitter med hashtaggen #mackautanost . Och hur låter det med avokado, tomat, olivolja och lite salt och peppar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s