Jag har tagit ett steg på gourmetskalan och framförallt på min egen stege av ekologiska och etiska pinnar. Matlagning som inte är min stora hobby, däremot äter jag gärna och jag vill vara snäll mot djur och natur och då kan det lätt bli en älgfärspaj. Älgfärspaj av en lycklig fjoling, från min egen skog. Jag har blandat med bacon som förstås helst ska vara ekologisk, men ibland kan man inte ta alla steg samtidigt, och bacontipset är för en finfin kontrast och lite nedtoning till viltet med både fett och salt. Självklart är den mjölkfri, vilket inte var helt lätt hitta något recept på så jag har komponerat ett eget. Den har nu gått hem på både ett knytkalas-vinprovning hos tio damer i sina bästa år samt igårkväll på familjemiddag med föräldrarna, farmor och en hund som väldigt gärna velat smaka.
Mjölkfri älgfärspaj (4 port.) Deg: 2,5 dl vetemjöl 2,5 dl grahamsmjöl 3 msk vatten 180 g mjölkfritt margarinFyllning: Ca 400 g älgfärs 1 pkt bacon Purjolök Trattkantareller 1 vitlöksklyfta Salt Peppar Stanning: 3-4 dl havregrädde 2 ägg Klippt persilja Salt Peppar Pajform ca 20×30 cm Förgrädda på 200 grader i 10 min Stek/fräs fyllningen långsamt i stekpanna Vispa stanningen och häll över fyllningen i pajformen Grädda på 180 grader i 40 min