Om att göra en älgfärspaj att bjuda på

Jag har tagit ett steg på gourmetskalan och framförallt på min egen stege av ekologiska och etiska pinnar. Matlagning som inte är min stora hobby, däremot äter jag gärna och jag vill vara snäll mot djur och natur och då kan det lätt bli en älgfärspaj. Älgfärspaj av en lycklig fjoling, från min egen skog. Jag har blandat med bacon som förstås helst ska vara ekologisk, men ibland kan man inte ta alla steg samtidigt, och bacontipset är för en finfin kontrast och lite nedtoning till viltet med både fett och salt. Självklart är den mjölkfri, vilket inte var helt lätt hitta något recept på så jag har komponerat ett eget. Den har nu gått hem på både ett knytkalas-vinprovning hos tio damer i sina bästa år samt igårkväll på familjemiddag med föräldrarna, farmor och en hund som väldigt gärna velat smaka.

Mjölkfri älgfärspaj
(4 port.)
 
Deg:
    2,5 dl vetemjöl
    2,5 dl grahamsmjöl
    3 msk vatten
    180 g mjölkfritt margarin

Fyllning:
    Ca 400 g älgfärs
    1 pkt bacon
    Purjolök
    Trattkantareller
    1 vitlöksklyfta
    Salt
    Peppar
 
Stanning:
    3-4 dl havregrädde
    2 ägg
    Klippt persilja
    Salt
    Peppar
 
Pajform ca 20×30 cm
Förgrädda på 200 grader i 10 min
Stek/fräs fyllningen långsamt i stekpanna
Vispa stanningen och häll över fyllningen i pajformen
Grädda  på 180 grader i 40 min
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s