Jag vill kräkas

”Hudcancer är en av de cancerformer som ökar snabbast. Varje år dör fler personer i Sverige i malignt melanom än i trafiken och den främsta orsaken till hudcancer är för mycket solning.”

Ändå väljer HM att totalretuschera (alternativt utsätta för dödsrisk men jag tvivlar) sin modell för att passa kampanjen i deras tycke.Modellen på bilderna är alltså inte överhuvudtaget mörk i skinnet i sig själv, snarare tvärtom.

Cancerfonden skriver en debattartikel om hur de befäster ett livsfarligt skönhetsideal. HM Svarar att de ”beklagar om de upprört någon med sin baddräktskampanj”

Det så otroligt välskrivna gästinlägget av @Filippanna blir återigen aktuellt.

Det HM samtidigt signalerar är ju också då att om man vill ha en modell med mörk hy, så väljer man ändå någon med europeiskt, vithyat utseende, som är solbränd istället för någon som faktiskt har mörk hy. Trots det otroligt viktiga i att lyfta debatten om solskydd och vikten av att sola säkert, så kommer detta lite i skymundan. Jag antar att det är det här som får kallas ”att välja sina krig”.

Fy fan för skönhetsideal.

Och dessutom, hur fan står hon?! Inte som jag när jag läser en pocket på stranden eller drar på mig våtdräkten för en kite session.

Med det inte sagt att man inte får klä sig eller bete sig hursomhelst, men det får inte mig att längta till stranden. Är mitt vita skinn okej om det fortfarande är vitt och min bikinilinje även om den är orakad och min våtdräkt även om den är helkropps och är det okej om jag bara ligger platt på mage eller kitear när jag väl har på mig våtdräkten och skiter i att stå snyggt?

För samtidigt i Dokument inifrån – ingen riktig våldtäkt  i SVT ikväll sitter ungdomar och funderar och diskuterar om att man kanske inte ska klä sig så utmanande, att man får tänka sig för hur man beter sig så man inte utsätts för övergrepp. Killar kan ju tro att man vill ha sex med dem. Och om man har det så är man ju en hora. Alltså tjejer. Och även om det var övergrepp. Men det gäller ju som bekant inte för killar.

”En nyckel som passar i alla lås är en jävligt bra nyckel, men ett lås som kan öppnas av alla nycklar är ett jävligt dåligt lås” – kille, snarton år gammal, i dokument inifrån ikväll, om hur han tror att många tänker om killar, tjejer, sex och status.

Så det är ett jävligt stort ansvar att lassa på unga tjejer att de ska se sånna här bilder och tänka: Solskydd! Vara som jag är är det bästa! och Jag är sexig även om jag inte gör någon pose, är brun, har ben som vattnet reflekteras på eller har ny bikini. Men vänta nu, jag ville ju inte vara sexig för då kan jag ju bli våldtagen…

7 reaktioner till “Jag vill kräkas

 • jag är hellre blek å fet..fast nääe..det lät inge vidare..hahaa på stranden sitter jag med skynken och i skuggan…fåfängan för att bli brun är borta..man får färg ialla fall..hualigen för dessa bilder som e så retuschad..vem bryr sig om solbrännan? man ser ju för tusan inte bikinin..njäääe inte bra..å eller hur..snacka om EXPOSED pose…woine woine…

  BRA innehåll I like

 • Det här är otroligt intressant. Min man dog ju i malignt melanom som startade i ett av hans öga. Det är lite underligt varför de naturligt bruna inte används som modeller. Väldigt konstigt.
  Jag lånar din artikel till mig.

 • Ja, fy, vad jag går omkring och irriterar mig på den här reklamen. På så många plan. Ibland blir jag förvånad över att vi inte kommit längre. Men det är kanske något naivt.

 • Jo men det var huvet på spiken! När det gäller HM har jag inte tänkt på det här med hudfärg/ sola utan mer på hur låååååååååånga modellerna är. De tar liksom aldrig slut! Så ser inte jag ut:-)

 • Först och färmst så vet jag inte om alla håller med dig om att hon ”står snyggt” fast sen vet ju inte jag heller om du faktiskt menade att hon gjorde det!

  Sen överlag så undrar jag när det kommer komma en inhålls deklaration på reklam så som på livsmedel?

  på Kykling filer så står det ju att det är 10-15% mariand. Jag tycker det borde stå nere i en en varnings rutan rekalmanen/aden är 35% Photoshopad!

  • njae, det var mer jätteironiskt… fast alla tycker ju olika, och är övertygad om att det är tänkt att hon ska stå snyggt. även om inte riktigt alla tycker hon gör det…
   och 35%? jag gissar på minst 85%

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s