Jag tänkte att jag skulle dela med mig av ett av recepten jag fick tips om i januari, när jag skrev att jag åt veganskt så fick jag ett tips i kommentarerna av min kusin Lisa som lät så gott och enkelt att jag kastade mig över det nästan direkt. Jag som inte brukar laga soppa särskilt ofta tänkte att nu är det hög tid att ändra på det och tomatsoppa är ju såå gott! (och tomatjuice!)
Så min snälla kusin skrev att hon hade lite recept på lager att bjuda sina veganska vänner på,
”Ett utav dessa recept är på en krämig tomatsoppa:
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 paket krossade tomater
- en skvätt olivolja.
- Inte att förglömma- En stor näve nötter, typ cashewnötter. Det är nämligen nötterna som är grejen- De ger soppan en len och krämig smak.
Klara, färdiga, laga: Fräs lök och vitlök glansig. Mixa samtliga soppingredienser till en slät konsistens. Tillsätt vatten efter tycke och krydda av soppan för att ge den lite smak. Personligen gillar jag lite citronpeppar på! (citronpepparn är min idé så skyll inte på Lisa om ni tycker den är galen). Koka upp och smaka av. Klar att hälla upp på glasburk och ta med när du är ute på språng”
Jag lagade den förra veckan och som alla soppor smakar det förstås bra med färskbakat bröd till och det hade jag då, ikväll blev det rostade mackor med olivolja, flingsalt och aioli (folk ba: vad har man på mackan om man inte äter ost och skinka?!?! svar detta)
Jag la även i en näve cashewnötter som pynt och en klick havrefraiche. Mums!
Den tog typ tio minuter att sno ihop när jag gjorde den första gången, ännu snabbare förstås att bara värma som matlåda. Det gillas, speciellt på måndagar då vardagsrutinerna känns lite trögare än vanligt och jag alltid ska iväg och träna på kvällen.
Serveras i favoritskålen som är en gammal kantstött skål jag ärvt från min lillebrors startpaket från ikea. Noll värde för världen men min älsklingsskål.