Jag testar som ni kanske vet att äta veganskt i januari och det har nu gått elva dagar. Jag mår hittills toppen och det går överlag bra, men imorse upptäckte jag en grej som jag inte tänkt på tidigare och som gör det svårare att välja vegan på heltid till 100%. Hotellfrukost. Alltså, det är ju nästan som ett julbord. Vi bodde på en av de stora kedjorna och frukosten är toppen och rätt så klassiskt för en svensk hotellkedja. Men det innebär ju 5-10 varianter på smörgåspålägg som skinka och prickig korv, det är ägg och kaviar, det är upplagt för yoghurtbonanza för att inte tala om det varma. Scrambled eggs och bacon som basutbud men ofta korv och omelette också. Fil- och yoghurtkulturen (!) tyckte jag redan som mjölkrproteinintolerant var lite trist men på senare tid har det blivit betydligt fler alternativ och finns oftast soygurt och havremjölk. Ibland gröt, men med allt annat gott så står jag gärna över och går all in på varmt och mackor med pålägg. Och här kommer problemet, jag älskar ägg och bacon. Scrambled eggs gärna (nej de behöver inte göras med grädde eller mjölk, ofta är de faktiskt bara typ vispade). Älskar vita bönor också och det är ju fritt fram fortfarande. Men minns ni vilket ramaskri det blev när Petter Stordalen tog bort bacon från alla clarions frukostar? På grund av miljön. R A M A S K R I. Jag tyckte också det var tråkigt men kan ju köpa miljöskälet (även om jag misstänker att det finns ekonomisk vinning i det för dem också så tror jag faktiskt på miljöargumentet efter att ha sett och läst intervjuer med han och hans fru) men jag tänkte ändå inte på hur mycket kött det är på en vanlig svensk hotellfrukost. Och ägg och mjölkprodukter. Jag blev ändå mätt och belåten imorse, det fanns mycket vegetariskt också men jag fick mig ändå en tankeställare. Bacon är väl en piss i missisippi jämfört med resan till och från hotellet ofta men ändå. Nånstans ska vi ju börja, det kanske hade kunnat vara med baconfri hotellfrukost? Inte ens Petter Stordalen stod emot kritiken.
Min favoritdel av hotellfrukost
Luncherna däremot gick fint, supergod mat på restaurang Bella i konferenshuset Arken. Jag är inte helt säker, glömde att fråga, men jag tror det här är oumph och det såg ut som att jag fick precis samma som övriga förutom att min var vegansk och inte deras. Såhär såg det ut när vi anlände till Övik igår morse och det har varit krispigt och klart utan för fönstren medan vi suttit inne och diskuterat, reflekterat, gruppövat, rollspelat och lyssnat på individuellt ledarskap och att leda i grupp. Så intressant och så fullproppat i skallen. Nu har vi åkt hem och jag ser fram emot lite yoga ikväll hemma på mattan för att smälta alla tankar och äntligen röra på kroppen.
Spännande experiment att vara vegan. Jag hade gärna blivit vegan på heltid OM jag hade haft mer än noll intresse att laga mat.
Hehe jamen det är typ samma här 🙂 fast blir faktiskt lite mer peppad av att ha det som en utmaning!
Jag har många vänner som är veganer och har därför samlat några recept som bara tar en grisblink att svänga ihop! Ett utav dessa recept är på en krämig tomatsoppa:
1 lök, 2 vitlöksklyftor, 2 paket krossade tomater samt en skvätt olivolja. Inte att förglömma- En stor näve nötter, typ cashewnötter. Det är nämligen nötterna som är grejen- De ger soppan en len och krämig smak.
Klara, färdiga, laga: Fräs lök och vitlök glansig. Mixa samtliga soppingredienser till en slät konsistens. Tillsätt vatten efter tycke och krydda av soppan för att ge den lite smak. Koka upp och smaka av. Klar att hälla upp på glasburk och ta med när du är ute på språng! ☺ Ha en fin lördag! 🌻