Jag äter veganskt en månad

En sak på min bucket list som jag varit sugen på att prova länge är att äta veganskt. Jag gör det rätt ofta eftersom jag ändå inte äter mjölkprodukter och gärna äter vegetariskt, men någon längre period har det ändå aldrig blivit. Jag har inte heller haft någon period som vegetarian. Så jag tänkte att det kunde vara dags, vad gör det om hundra år om jag varit utan kött en månad? Knappast nånting. Anledningarna är enkla:

  • djuren
  • miljön
  • hälsan

Jag är ibland kaxig och tycker jag är nästan vegan som inte äter mjölkprodukter och ofta vegetariskt men samtidigt är jag lååååångt ifrån. Jag kommer troligen återgå till mina vanliga rutiner för jag har svårt tänka mig vara helt utan men om jag boostar mig själv nu en månad och lär mig lite nya recept och får svart på vitt hur enkelt eller svårt det är, så kan jag ta bättre beslut sen.  Fisk vill jag äta men lite mindre korv bacon skulle bara vara bra för både mig och jordklotet och framförallt grisarna.

Svårast för mig är äggen, jag äter ofantligt mycket ägg. Jag har ägg i havregrynsgröten på morgonen, jag har ägg på mackor och jag äter kokta ägg som mellis. Som mjölkproteinintolerant så är jag dessutom van med majonäsbaserade såser typ aiolo, hamburgerdressnig, cole slaw och rhode island som ofta är mjölkfria, dock ej veganska eftersom de innehåller ägg eller äggula.

veganuary (2 of 3)

För att påminna mig har jag satt upp en lapp på kylskåpsdörren och det har redan varit nära att jag tabbat mig flera gånger, när det bjuds på mjölkfritt fikabröd till exempel. Som med alla dieter och allergier är det ju ganska lätt när en lagar all mat själv. Så fort det bjuds eller beställs så kommer krånglet, och det tycker jag också är jobbigt så det är också en anledning till att jag testar en månad och ser. I Umeå är det dock old news att vara vegan, det har varit inne sedan 90-talet då de var riktigt extrema så vad som är veganskt det har folk koll på här. På campus har vi till och med en vegansk restaurang nu, vilket gör det extra lätt för mig på luncherna. På resor är det lite olika lätt och olika specialkoster är lättare än andra i olika delar av världen. Mjölkfritt i sydamerika var lätt och även om jag inte själv rest där så vet jag att det är lätt i thailand också, där är det däremot jordnötsolja och fiskolja i allt. Vegan på Hawaii var jätteinne så där var det superlätt.

veganuary (1 of 3)Det finns såklart massor av människor som är veganer och klarar det fint, och ja, de tränar också. Proteinintaget är det som måste bevakas lite extra noga och säkert en del andra vitaminer och mineraler men det tänker jag inte grotta ner mig i första månaden. Jag siktar på att göra grytor, äta pasta med goda vegetariska såser, sojafärs i alla dess former (vilket är exakt lika många som köttfärs har) och kanske en och annan fejkon.

När jag väl bestämt mig så upptäckte jag att det fanns en utmaning i sociala medier med flera som kör veganskt i januari, ungefär som soberoctober, och den har hashtaggen #veganuary. Är det nån som är på?

veganuary (1 of 1)Vegansk kokosglass med chokladsmak på Glen’s längs med road to Hana på Maui, Hawaii.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s