Söndagssysslor

Det är redan söndag igen och jag har ingenting särskilt att göra idag. Jag har åkt skidor och jag ska handla och hälsa på hos farmor men det är ungefär allt. Tvättmaskinen skvalpar i bakgrunden (så nice att ha en egen!) och jag har just ätit upp kladdkakan från veckans middagsgäster – snacka om att förgylla en tisdagkväll att laga en god pastarätt och kladdkaka med favoritpersoner. Det är precis så här som jag gillar att ha söndagar, tid för att ligga på soffan, åka skidor och i lugn och ro planera och förbereda för veckan som kommer. Lite slösigt med tid? Jovars, jag brukar också trycka in massor med saker hela helgerna men just nu har jag tröttnat på det. Låter det idylliskt? Ja, just nu håller jag med och inte har jag såna här söndagar särskilt ofta men i år tänkte jag ge mig själv fler. Jag har saknat dem.

Jag har insett (för längesen) att jag har ett stort kontrollbehov och i vissa fall är det inte så charmigt men andra gånger är det nånting positivt. Så jag har bestämt mig för att istället för att försöka bli mer spontan, som är lätt att få för sig är mycket coolare, att bejaka det. Den lilla insatsen det krävs för att ha koll på veckans mat till exempel, att jag har matlådor eller tid för att laga middag, det är så värt för mig. Då kan jag köra på med rätt mycket aktiviteter och orka träna nästan varje dag för jag har en plan som håller. Det är inte sju sorters matlådor med små söta salladsburkar med matchande lock till, nej det kan vara att jag köper lunchen ute och äter samma linsgryta till middag tre dagar i rad. Men jag har en plan. Det har sin charm att ta dagen som den kommer, men ärligt talat funkar inte min vardag då. Då får jag göra avkall på träningen isåfall och det har jag ingen lust med. Jag gillar att röra på mig och just nu är skidsäsongen fullständigt fantastisk här i Umeå så jag vill ta chansen varje dags om kroppen orkar och det finns tid.

Årets papperskalender – ”doodle”

Hur planerar ni? Papperskalender, listor, digitalt, mobilappar? Jag började förra sommaren med en ”bujo” och nördade in mig lite på det och kollade youtubefilmer och inspirerades bland annat hos Emilia som tar vansinnigt fina bilder och ritar så snyggt i sin bullet journal.  Jag hade aldrig ambitionen att rita så snyggt men jag gillar också att pyssla och tar mig sällan tid för att ens klottra så det var alldeles lagom att färglägga lite på varje vecka och jag gillar upplägget att styra innehållet helt själv. Det är flera år sen jag gick över till att ha alla bokade möten i mobilen så det finns både där och i jobbdatorn. Däremot alla småärenden, tankar, att göra-listor, folk som fyller år etc. det verkligen saknar jag att ha i kalenderform. Jag hade en femårsdagbok men då fick jag ticks på att skriva ikapp om jag missat någon dag och det är ju bara osunt, så när den var slut gick jag över till bullet journal. När min provperiod i ett gammalt gratisblock var slut köpte jag en fin bok men det var som att det inte riktigt tog fart ändå. Så började reklambladen om kalendrar dyka upp och det nya året stundade och plötsligt fick jag syn på den perfekta kalendern för mig – ”doodle”. Det är en kompromiss där det finns uppstolpat månadsöversikter och veckoöversikt med varje dag uppdelat i två fält och så resten i listform av olika slag. Upplagt för att styra själv och inte så stort fokus på varje tidpunkt på dagen som gamla kalendrar var (minns ni filofaxerna? som jag älskade min!)

Jag använder de till träning, matplanering, saker jag ska göra och längst bak på de tomma anteckningssidorna står mina intentioner för året.  Veckorna som varit hittills i år har gått i kalasens tecken med både min födelsedag, Sofies examen förra helgen och i helgen har vi firat mamma och brorsans födelsedagar så jag har haft mycket social tid och massor med god mat. Det har jag varvat med skidåkning och lite småpysslande i lägenheten. Idag har jag åkt ett varv på Olles spår i dagsljus och konstaterar att det är ljust ända till klockan tre på eftermiddagen nu, så skönt att inte vara hänvisad med dagsljus till bara typ 2×3 timmar per vecka. Veckan som kommer blir högst ordinär den första halvan och sen åker jag till stugan för att skotta tak, åka skidor och basta!

Såhär började min morgon, älskar kaffe på sängen och småkakor till är knasigt men underbart och något min mormor har lärt mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s