En weekend i Shanghai

Kan man åka på weekend till Shanghai?

Njae skulle nog de flesta svara.

Men vad gör man då om man är på väg att åka på en studentarkitekttävling med några uttagna elever från arkitektskolorna och Luleå till Kina. Allt var så smart uttänkt. Jag skulle åka på tävlingen, och sen skulle jag och en annan kille som också gjort praktik på Sweco stanna över invigningen av EXPO2010 som Sweco hade gjort Svenska paviljongen till.

Det var i slutet av april förra året, invigningen var den 1a maj.

(tänk)

                                                                                                                                                Bild: HD.se 

E-y-j-a-f-j-a-l-l-a-j-ö-k-u-l-l 

Tack vare ett flygbolag och lite tur så återstod att åka ner några dagar. Kursen var redan körd, ingen kom iväg från Europa så de ställde in den. Ca 150 samtal och googlingar senare beslutade jag mig för att åka iallafall när det väl gick.

Så därmed kan jag säga att jag har varit på en weekend i Shanghai, och jag var inte ett dugg trött. Ska man vara borta så länge bör man försöka tajma så man flyger på nätterna tycker jag, eftersom jag kan sova på planet. Annars får man tajma tvärtom så man inte missar en hel natt.

Shanghai                                                                                                                                                                                                            Bild: ving.se 

Jaha så var jag då i en riktig storstad. Kommer man från Umeå, Norrlands okrönta huvudstad, så tycker man att man är från en stad. Ganska stor. Inte en by iallafall.

Kommer man till Kina tycker man lite annorlunda.

Jag hade egentligen inte så stora varken förväntningar, förhoppningar eller föreställningar innan jag kom dit. Hade hört en del från de som varit där och jobbat, missat hela OS i peking eftersom jag var i Jordanien på praktik då och inte var inne i det alls. Lite historia och sådär, men Asien är för mig en ganska vit fläck på kartan. Har liksom rest åt andra hållet jämfört med alla andra oftast.

Väl där hade jag inte alls svårt att anpassa mig, det var rent och städat och allting fungerade. Otroligt hjälpsamt folk men jag förstod ganska snabbt att det inte var en bild av hela Kina. Att dessutom EXPO precis skulle invigas gjorde inte den internationella hypen och fasaden sämre.

Kinas paviljong var det första jag såg när jag klev upp ur tunnelbanan från flygplatsen. (kan liknas med att jag klev av rakt utanför ett av Gaudís hus allra första gången i Barcelona, imponerande start liksom)

Utsikten från där jag bodde….

 Hade nog aldrig ens varit 14 våningar upp. Var en läcker hiss, man tryckte våningsplanet man ville TILL på en knapp, så fick man en indikation på om hiss A, B eller C var på väg att hämta en. Och när man klev in fanns inga knappar, allt var redan klart.

Same same, by night

Det finns en del saker man bara inte får missa…

TV-tornet och ”kapsylöppnaren” t.ex.

Men det är svårt göra det också. Detta syns nästan varsomhelstifrån runt stan.

Shanghai är en miljonstad och det byggs såklart massor, så vings tips med ”skaffa en nytryckt karta” är inte så dumt. Undrar hur det ser ut på det gigantiska område man hade expo på nu… Man rev en hel massa för att rymma historiens hittills största världsutställning centralt i stan.

Jag gillar att göra saker medan jag är nånstans, och även att bara vara. Åt alltid frukost på ett västerländskt café, det tyckte jag var lyxigt och en avslappnande start på dagen. Annars är jag inte mycket för att göra som man gör hemma, men jag gör ändå inte sånt hemma. Däremot senare på dagarna åt jag bara kinesiskt, superbilligt, jättegott, olika sorters kinesiskt, kinesiskt kinesiskt, provins-kinesiskt och så rätt mycket snabbnudlar för 0,0003 kr på rummet.

Alltså, är man i Shanghai kan man till exempel:

Följa med några kineser på te-ceremoni. 

Fick prova fantastiskt många te-sorter

Så här går det när man reser själv

Åk passerbåten över Huangpu-floden som delar staden i två delar.

Det är ingen turistbåt utan en vanlig färdväg för att korsa, typ pendla till jobbet, och kostar om jag inte minns fel under kronan att åka med.  

Ta en bloody Mary till lunch på 7 on the Bund

Strosa sen på the Bund, strandpromenaden

Titta på bron som måste varit förlaga till Mario Kart

Det slog mig hur välordnad trafiken var. Taxi ca 20 kr vars man än skulle, och cyklar överallt.  Tänk på att be en kines skriva ner adressen på kinesisks. Ha inte för stora förhoppningar att de ska förstå turistkinesiska. 

Strosa på bakgator… Gick fram till ett ställe där det hängde kläder framme, men de var lite blöta. Konstigt att sälja blöta kläder tänkte jag. Men det här är ju deras tvätt tänkte jag inte. Shanghais svar på Ramblan… märklig känsla. Som hemma fast borta. 

Kolla in de lite extra kinesiska turistkvarteren…

Men missa inte verkligheten
Det är mycket kontraster i Shanghai och det är en väldigt modern stad och att bara ha varit där har man också bara sett en väldigt liten del av Kina. Att resa runt, åka till Peking, gå på kinesiska muren etc. vore väl också något, men har man bara 4-5 dagar och vill ha en riktig storstadssemester med god mat, billig, bra samt skräddarsydd shopping och läcker arkitektur men också få ett rejält kulturombyte, trygga gator och trevligt folk så är Shanghai definitivt the resmål!

2 reaktioner till “En weekend i Shanghai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s