Längdskidor till Kobåset – Hemavan

Det är en vecka sedan jag åkte det efterlängtade längdskidspåret, högfjällsspåret, till Kobåset i Hemavan. Jag hade bestämt mig för att skejta dit redan när vi bokade vår helg i Hemavan även om vi mestadels skulle åka utförs. Jag testade på torsdag när jag kom men föret var segt och jag likaså så jag vände efter ungefär 4km för att inte riskera att solen skulle gå ner för pannlampan hade jag glömt som vanligt. På lördag gjorde jag ett nytt försök och i ungefär -15 grader och strålande sol fick jag en dryg timmes underbar skidåkning. Det gick inte superlätt, det är mycket uppför och det lutar dessutom lite så en ovan skejtare som jag känner tydligt av att man åker lite på skrå, men utsikten! Helt otrolig. Blandade bilder från båda turerna i en enda lång kavalkad för att visa er hur det ser ut. Det går att åka både skejt, klassiskt och turskidor och det skulle nog gå att åka slalomskidor också om en verkligen ville, men ”skejtandes” då förstås.

img_1446Spåret har av- och påfart vid starten på Kungsleden, på ”fjällparken” vid guldbollen/högfjällshotellet. Hit går det köra bil. 

img_1497Sväng av efter ca 600-700 m till höger mot Kungsleden och Drottningleden. Det är tydligt skyltat! img_1496

img_14481,5km upp genom skogen innan det glesnar och en är i princip uppe på kalfjälletimg_1447img_1449

Spåret börjat uppe vid centrumliften och det är häftigt att vara så nära där ungarna åker skicrossbanan och liften tuffar på och ändå ett lugn och en tystnad som kännetecknar kalfjället. Härifrån är slingan 10km, med påfarten blir det alltså 13km.

img_1499

img_1502img_1501I kobåset finns inget egentligt kobås som jag trodde, nån gammal sommarlagård eller ett vindskjul. Det är bara själva dalgången mellan bergstopparna som är kobåset och skidspåret gör en rundning. Jag gissar att det en gång varit ett sommarbete, är det någon som vet?

Jag passade på att stanna längst in och ta lite påfyllning av energi i form av ljummet vatten och en klämmis (sjukt enkla och bra träningsmellis istället för dyra gels!), att åka turskidor hit och ha med sig varm choklad och mackor, det vore något! img_1503img_1505Hemåt och det blir nästan solnedgång på fotona, i verkligheten gnistrade dagsljuset som om det vore oändligt. img_1507

Nöjd skidåkare som kände mig långt ifrån att nånsin orka Kungsledenrännet men oändligt tacksam att ha ben, skidor, ork och tur att bo här och pricka av just de här dagarna med vädret och få njuta av att skejta uppe på fjället! Det är mitt enda riktiga mål med skidåkningen, att få sånna här dagar.

Mer info om spåret på Hemavan/Tärnaby längdskidspår 

2 reaktioner till “Längdskidor till Kobåset – Hemavan

  • Åh vad härligt med en skidtur! Roligt att se den sträckan på vintern, då jag bara traskat där på sommaren. Kommer dock ihåg skylten väldigt väl, för det var första sträckan på Projekt Kungsleden! Hade dock ingen som helst aning om att den första biten kallades för Kobåset! Alltid lär man sig något nytt! 🙂

    • Ja och det är inte på kungsleden, man svänger av från den så du har nog inte gått i själva kobåset, det ligger lite österut.. man ser det från drottningleden! Dåligt beskrivet av mig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s