Om höstglöd och ekollon i vas

Det vackra höstvädret fortsätter och det är en fröjd att jobba på campus. Det är verkligen fint och sån lyx att kunna gå ut till dammen och dricka kaffe och njuta av solstrålar på näsan. Det låter klyschigt men det ÄR värt att verkligen passa på att njuta av.

Vi har några träd som får sån fantastisk färg på hösten, speciellt om villkoren varit gynnsamma. De villkoren har någon forskare hos oss listat häromåret och det hängde ihop med torrt, varmt, sent eller snabbt. Jag minns inte kombinationen men den var vetenskapligt förklarbar. Senast de var såhär granna var 2014 då jag fångade dem på bild en frostmorgon.

Som vanligt när jag lägger ut någon växt på instagram har jag fel och det fina är att det är alltid någon som upptäcker det och kommenterar, ibland säkert och ibland mer artigt frågande. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit fel namn på en blomma och inte mindre stavat fel. Det är det som är det fina, det gör ingenting alls för jag behöver inte ens veta vad det är för växt för kommentarsfältet sköter sig självt! En liten stund senare så finns alltid svaret och inte helt ovanligt även på latin. ÄLSKAR sociala medier!

De här träden heter alltså Sorbus ‘Dodong’ – dodongrönn eller ullungrönn på svenska. Har långa graciösa blad och extra vackra höstfärger. Visserligen likt en rönn men mycket rödare och inga bär nånsin (rönnbär studerar jag ju också lite som hobby trots att nån forskare slagit hål på den myten) men jag har bara hört att det är en speciell sorts lönn. Nån med talfel eller växtfel. Well, som tur är fick jag äntligen veta och jag har faktiskt undrat i flera år!

Här satte jag mig och drack kaffe. Hur fint? 

Hade ett litet ärende också och det var att spana in om eken fält några ollon, har sett på – tadaa – instagram att de går att odla inomhus och få jättefina små skott. Se här till exempel.

Jag hittade ett och nu står det i fönstret på kontoret och vi håller tummarna att det gror! Jag hoppas det är en gynnsam miljö med solljus och sällskap av kaffekoppar och post it-lappar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s