Om att ge någon annan julklapparna

 

Inget barn önskar sig vaccin, en varm filt eller vattenreningstabletter i julklapp, men om man flytt från sitt hem och lever under fruktansvärda förhållanden är det vad man måste ha för att överleva.

Farah är ett av de 30 miljon

Farah har bott i flyktinglägret i tre år, mer än halva sitt liv. Farah är alltså inte ens sex år och var inte född när jag reste i och kring Jordanien 2008. Men kanske var det hennes äldre bröder jag såg spela fotboll på gatorna i Damaskus? 

För tre år sen tvingades Farah fly med sin familj från sitt hem i Syrien. Hon bor nu i flyktinglägret Zaatari i Jordanien.

Som många femåringar älskar hon att få spela på sin mammas telefon och hon önskar sig datorspel och en nallebjörn. Eller någon annan leksak. ”Jag älskar alla leksaker”, säger Farah som är en smart och tuff liten tjej.

Farahs önskningar skiljer sig inte från många andra barns. För inga barn önskar sig saker som vaccin, nötkräm eller filtar i julklapp. Men för många barn på flykt är det vad som behövs för att överleva. Vi kan inte ge barn som Farah allt de önskar sig, men med din hjälp kan vi ge fler barn det de behöver. Handla julklapparna i gåvoshopen.

Den här julen är 30 miljoner barn på flykt. Därför vill jag tipsa om att du kan köpa julklappar i UNICEFs gåvoshop. Alla saker skickas till de barn som behöver dem mest, till exempel barn på flykt. Du får ett fint gåvobevis, tryckt eller digitalt, att ge bort i julklapp.

Vi har redan haft lilla julafton och jag fick bland annat ett gåvobevis på skolbänkar, skolböcker och pennor till barn på flykt från UNHCRs gåvoshop. Även om jag älskar vanliga små julklappar både att ge och få så är de här de finaste. Till alla er som känner mig, tveka aldrig nånsin och tänk ”jag vet inte vad jag ska köpa”, vad som helst till fattiga barn går bra! (eller ingenting förstås, jag är ju en förhållandevis superrik vuxen som faktiskt har allt jag behöver).

3 reaktioner till “Om att ge någon annan julklapparna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s