Om svenskarnas resvanor i sommar

cabo roigSommaren i Sverige håller på att regna bort och många är lätt förtvivlade medan andra glatt instagrammar hejdå från flygplatser och har köpt sig några solsäkrare veckor söderut. Jag ska väl inte sticka ut hakan som helt väderoberoende eftersom jag varit utomlands två solveckor redan så jag har liksom fått en dos sol iallafall. Och att ha semester behöver ju inte innebära sol och bad eller utomlands, men för många är det så och vackert väder tycker väl de allra flesta är en bonus, vilken dag som helst.

Jag får mängder med nyhetsbrev från olika resebolag och det är faktiskt lite kul att läsa om hur vi reser, det är ju inte direkt så att jag är någon stereotyp eller att alla vill resa precis som jag gör. Men de roar mig att filosofera kring det här med att vi alla både vill resa dit alla andra varit, typ Eiffeltornet eller Frihetsgudinnan eller nån drömstrand i Thailand, samtidigt som vi vill göra det där alldeles speciella  Resia förutspådde i sin resiabarometern inför i sommar med ”Konsumtionen av semesterresor ökar med 7 procent i år. Sol och bad lockar mest, men det är storstadsresor och kryssningar som ökar snabbast. Italien är uppstickaren, medan Spanien, Turkiet och Grekland fortfarande lockar till sig flest svenskar. En ny trend är också att leva som hemma under semestern. Boende och middagar hemma hos privatpersoner är något som allt fler svenskar är nyfikna på att testa.”

Vi hyrde hus för första gången så jag och min familj tillhör de som har provat på att bo som hemma på semestern, det var guld att kunna grilla i trädgården! En annan trend är hållbart resande och det är förstås riktigt bra om det blir mer medvetenhet kring resande, allt ifrån att ta tåget till något närmare eller att tänka på att handla lokalt där man är och så vidare. Så har vi det här med Greklandskrisen som kanske påverkar för en del, och vädret påverkar inte minst sistaminuten-priserna som är skyhöga just nu.

Det ska bli intressant se hur resandet blev efter i sommar, och hur bokningarna blir inför höst och nästa år min personliga gissning att det blir än mer uppsving för solsemestrarna. Det tycks som om vi svenskar inte kan få nog av att längta efter lite sol, bad och glass på sommaren. Sen tycker jag också att de flesta verkar trycka in sjuhelsikes mycket aktiviteter på semestern och att det ska tränas och upplevas om vartannat så jag tror att aktivitetsresorna kommer öka och kombinationer som till exempel träningsanläggning med barnklubb, yogaresor på kryssningsbåt, storstadsweekend kombinerat med halvmara och andra liknande kombinationer kommer vi bara se mer av. Men det är bara vad jag tror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s