Igår när vi kom hem ifrån fotoutflykten hade mamma bakat semlor, premiär för året för mig och oj vad gott det är efter en vinterdag utomhus! Hon hade använt samma recept jag använde förra året och de blev lika lyckade nu, och så därmed kan vi konstatera att det är verkligen ett bra recept, det är från semlor.nu. Bästa mjölkfria grädden tycker jag är alpros röda visphavregrädde. Det går såhär:
Ingredienser
- 25 gram jäst för söta degar
- 3 dl havredryck
- 1 dl socker
- 75 gram mjölkfritt margarin eller majsolja
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk malen kardemumma
- ca 9 dl vetemjöl special
Fyllning
- 150 gram mandelmassa
- 4 dl (2 pkt) vispbar gräddersättning – t.ex. Gogreen ”Visp”
- 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
ca 14 stycken
- Smält margarinet och tillsätt havredrycken. Värm till 37 grader.
- Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
- Lös jästen med vätskan. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
- Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
- Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa – det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra – de ska minst ha dubblat sin volym.
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
- När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar vatten. Rör eller vispa massan slät.
- Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
- Blanda vanilj i ”grädden”. Vispa ”grädden” så luftig att den går att klicka ut. Fördela jämnt på alla semlorna.
- Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.
Lycka till!