Förra måndagen gjorde jag matmuffins att ha som mellis när jag ska på träning. Det har nu gått en vecka och de blev fantastiskt goda och jag har testat att både färska och upptinade. Jag står mig riktigt bra på dem! Receptet kommer från början från ICA men jag har gjort det mjölkfritt. Jag tål får- och getost så jag köpte ekologisk feta gjord på just det (Mums vad den är god!) och använde färsk oregano direkt från min odlingslåda. Variationen på fyllning är förstås oändlig.
Det blev 8 stycken, nästa gång gör jag dubbel sats när jag vet de funkar att frysa.
Mjölkfria matmuffins
Fyllning:
- 200 g ekologisk fetaost
- 1 gul lök
- 1 – 2 askar körsbärstomater (à 250 g)
- 2 askar tärnad bacon (à 140 g)
- 2 msk olivolja
- Färsk oregano
Muffinssmet:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl majsgryn (polenta)
- 1 msk socker
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kajennpeppar
- 1/2 tsk vitlökspulver
- Färsk oregano (i originalreceptet 2 tsk torkad timjan eller rosmarin)
- 1/2 tsk salt
- 50 g rumstempererat mjölkfritt margarin
- 1 ägg
- 2 dl havregrädde
- 1/2 dl vatten
Gör såhär: 1. Blanda mjöl, majsgryn (polenta), socker, bakpulver, kajennpeppar, vitlök, timjan, salt och matfett i en bunke eller matberedare.Tillsätt ägg, havregrädde och vatten och arbeta snabbt ihop till en smet.
2. Hacka alla ingredienser till fyllningen.
3. Fräs lök, champinjoner och bacon. Och kryddor är aldrig fel.
4. Fyll stora pappersformar till hälften med muffinssmet.
5. Fyll resten av muffinsformarna med fyllning. Det är inte dumt att blanda ner fyllningen ordentligt ner i smeten så blir det mindre spill när de är klara.
6. Grädda mitt i ugnen i 200 °C, ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna. Garnera gärna med färska kryddor.
ser väldigt gott ut
Det är det! Ska göra de här och ta med på nån utflykt nångång!