Om att odla

20140625-000252-172268.jpg

 

Jag fortsätter på utomhustemat, hade en innekväll igår för att mota en annalkande, ovälkommen förkylning och det var inte alls kul. Ikväll har jag varit på kolonilotten och med lite hjälp och sällskap rensat, kupat och gjort raka kanter av hela plätten (bortsett från hallonen. Don’t mention the war…tur de är goda!).

Jag läste tidigare idag några artiklar kring det här temat med odling som gjorde mig lite upprörd, Ganska mycket faktiskt. Centern påstår i en debattartikel i DN att det pågår en ”osaklig smutskastning av det gröna svenska jordbruket”. Det är en motröst mot ett förslag från de rödgröna om att ge incitament från regeringen för ekologiska jordbruk. I artikeln menar man på att ekologiskt är en överdrift, att traditionellt jordbruk är lika miljövänligt och att – hör och häpna – ekologiskt jordbruk inte kan producera lika mycket som ett med kemikaliska bekämpningsmedel och därför blir mindre vinstdrivande.

Varför ska ett jordbruk behöva maximera vinsten? Varför ska ekologiska produkter vara en klassfråga? Varför ska ekologiska produkter vara dyrare? Varför ska inte marknadens efterfrågan på ekologiska produkter, trots att de oftast är dyrare, tillfredsställas?

Jag blir så ledsen att det här ens ska vara en debatt.

Underlätta för fler ekologiska små- och mellanskaliga jordbruk. Planera in kolonilotter i stadsplanen. Underlätta för oss konsumenter att handla närproducerat, plocka själv, välja KRAV och välja snällt.

Naturskyddsföreningen har svarat i DN och själv gick jag ut och grävde tills det kändes lite bättre.

20140625-000253-173438.jpg20140625-000254-174321.jpg

9 reaktioner till “Om att odla

 • Har du en egen kolonilott? Härligt i så fall. Håller med dig. Mycket med jordbruk som skulle behöva förbättras. Men det grundar sig ju mycket i att vi som konsumenter måste vara beredda att betala för maten. Matpriserna hänger inte riktigt med brukar man sig (den är för billig) och därför behöver väl jordbruken maximera sina vinster. Intressanta tankar ändå. Jag är 100% för ekologiskt jordbruk men sen är jag lite rädd för stämplar, dvs, jag tycker att alla jordbruk ska vara miljövänliga. Vi ska inte behöva en ”ekologis” stämpel. Det ska vara så ändå. Sen har jag en rolig nyhet. JAG KOM MED PÅ FINLANDSRESAN. Jag blev så förvånad att jag bara gapade. Vilket program. Vilken lyx. Vad jag känner mig ärad. :):):) !!!!! SKOOOOOJ. Idag sjunger jag hela dagen.

  • ja det håller jag helt med om, det är farligt enkelt med stämplar och riskerar sabotera för andra som kanske gör lika bra men inte har råd med själva certifieringen eller brister i någon punkt i ett protokoll som kanske faktiskt mest är byråkrati.
   Det är tragiskt hur svårt det ska vara att va bonde i Sverige idag, och våra marker växer ju mest igen!
   Jag är beredd betala mer men det är ju inte alla, det beror ju förstås på hur man har det ställt och det finns tydlig statistik som visar hur mkt mindre andel vi lägger på mat idag jämfört med vad vi gjorde tidigare. Nu lägger vi mer på boende, resor och annat. Så det är en livstilsfråga också.

   Jag såg det, så kul!! Grattis 🙂 Jag ska också med så det ska bli jätteroligt att ses!

 • Jag är född på ett småbruk och är uppväxt med odling och boskapsskötsel i liten skala.
  Jag begriper inte vad det är för fel att använda konstgödsel. Det är ju kunskapen om vad växter behöver för att växa optimalt som har utrotat svält i den utvecklade delen av världen.
  Jag begriper inte heller vad det är för fel att använda ogräsbekämpningsmedl istället för att markbearbeta hårt mot ogräset. I det senare fallet förbränns mer kol i marken vilket utmärglar marken på att adsorbera näringsämnen.

  • Visst är det så, men samtidigt är det väldigt olika på vilket konstgödsel som används och vi har ju problem med tex försurning i Sverige. Kanske är det då kunskapen som saknas som du säger? Jag tror det ofta handlar om att det är för svårt att klara sig ekonomiskt som bonde, de flesta bönder idag är inte bara självförsörjande utan ska leva av det genom att sälja vidare och de är heller inte de som kommer rädda världen från hungersnöd.

 • Det är nog så att i det här fallet har Centern goda pjäxor på fötterna. En av de värsta katastroferna som skulle kunna hända mänskligheten är om all konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel plötsligt blev otillgängliga. Det skulle inleda en svältperiod efter några år som världen aldrig skådat tidigare.

  • Helt enig, men samtidigt tycker jag det är att blanda äpplen och päron lite.
   Utvecklingsländerna behöver odla lokalt, och vi likaså och försöka återgå till att äta närproducerat.
   I Sverige har vi då så att vi klarar oss med en än större andel ekologiskt jordbruk så varför inte gynna det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s