Scones, avslappning och promenad

Idag var en sån där dag då det var skönt slippa laga middag. En sväng på stan efter jobbet och hungrig som en varg som vanligt, men ingen ork att laga och längtade bara ut. En kopp örtte och en scones från igår blev perfekt och nu har jag precis kommit in från en lång lång promenad med kusin som bor mycket närmare än jag är van vid nuförtiden. Provade för första gången på många år ett nytt sconesrecept till frukost igår, ur Leila bakar. Jag vet inte om det är att hon har i ägg eller råsocker men nånting är det, för det blev ohyggligt gott. Och bara vatten använde jag, och mjölkfritt margarin förstås. Jag varierar mina frukostar, gärna efter årstid och land också, men sedan jag blev sconesfrälst i England under tiden jag bodde där har jag alltid gjort det var och varannan helg till frukost. Ibland gör jag det på vardagar också, så enkelt och gott är det. Hellre bakar jag scones än köper färdigt bröd.

Nu värmer jag mig på ytterligare en kopp te och jag  har tänt en doftlampa, nån som minns dem från 90-talet? Den har verkligen fått en återuppståndelse här hemma. Lavendeldoft och nedsläckt vardagsrum, så ska jag avsluta kvällen med en CD med medicinsk yoga för rygg och nacke mot stress. Så här borde min kropp få ha det oftare.

Receptet för dig som vill prova:

7.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
0.5 dl råsocker
125 g kallt mjölkfritt margarin (smör)
1 st ekologiskt ägg
2 dl vatten (mjölk 3%)
ekologiskt ägg, mandelspån och råsocker till pensling

 

1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.

2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.

3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.

4. Vispa samman ägg och mjölk.

5. Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.

6. Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär dem i trekantiga bitar.

7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.

8. Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.

2 reaktioner till “Scones, avslappning och promenad

  • Mysigt med nybakat, godoft och yoga!

    Alltså doftlampan, sjukt underskattad! Kom ihåg när dem var ”inne”, hihi. Såg att mamma använde en hos sig och som tur var hade hon en över som jag fick ta..visserligen från tiden då man bodde hemma men den fungerar perfekt :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s