Vandringens dag

Vandringens dag var i lördags, igår alltså, och den infaller andra lördagen i september vare år sedan tre år tillbaka då STF startade ”vandringens dag” för att uppmärksamma och uppmuntra intresset för vandring och få ut ännu fler. Jag har haft en lugn helg som hundvakt och inga vandringar direkt men däremot många hundpromenader. Jag har gett mig den på att samla steg nu också, blir alltid lite större ansträngning på hösten när jobbet framför skärm tar stor del av dagarna och det är mörkt på kvällarna. Så jag tänkte passa på tipsa om tre favoritställen att vandra på, särskilt för den som inte vill gå superlångt eller från A till B, kanske inte bära så mycket eller möjligen prova tälta bara men utan krav på tältning. Ni kanske kan gissa på förhand vilka tre ställen det är? Jag har varit där två, flera respektive jättemånga gånger.

Skierfe – Rapadalen, porten till Sarek

Skierfe ligger nära STF-stugan Aktse och nås via Kungsleden från Saltoluokta eller Kvikkjokk, ca 2 dagars vandring från vardera håll, eller från en genväg som kallas cykelstigen. Det är en mil grusväg och sen båtskjuts och den vägen tog jag och några till i somras så det är den ni ser på bilden. Ifjol gick jag dit från Saltoluokta och kom fram till den magika (och välbesökta) tältplatsen med några kompisar, vi hade gått på en dag och så trött som jag var i fötterna då har jag nog aldrig varit. I år när vi hade den snälla vägen dit passade vi på att bara vila och käka middag och sen gå upp på toppen till midnattsol.

Saltoluokta – Pietsjaure och Kirkau

Kära Saltoluokta, platsen jag lärde känna för drygt ett år sen bara men sen dess varit där fem gånger och ungefär sex veckor totalt. Jag gjorde min fjälledarpraktik där så jag har sett det under alla årstider, vinter, sommar och sensommar/höst. Många passerar när de går Kungsleden men det finns många dagsutflykter runt fjällstationen och det är väl värt att stanna några dagar, eller åka enkom dit och bo bekvämt, ha wifi och trerätters på kvällarna men få fjällen på dagarna. Det går att ta tåg och buss, eller bil, ända till Kebnats och därifrån går båten över till fjällstationen. Två dagsutflykter eller turer jag återvänder till gång på gång är Pietsjaure och Kirkau. De går kombinera för den som vill, de ligger åt samma håll. Söderut längs kungsleden någon kilometer och sedan sväng höger. Milsvid utsikt och oändligt med små ställen för fika, lunch, foto eller vila. Gå ner till Pietsjaure som är sjön med den skarpa kanten som syns så tydligt uppifrån, stanna och fika på cafét i samevistet eller hyr en av stugorna där och sov över. Om inte vädret eller orken räcker till Kirkau så finns Tjapouris som alternativ, och det går att gå två vägar så det blir lite variation och du prickar av förfallna kåtan och ravinen på väg tillbaka.

Ammarnäs – Gaisats, Örnbo och Tjulträsk

Nej, ingen är förvånad över att jag tipsar om Ammarnäs. Mitt andra hem och förvisso partisk men en fantastisk plats att utgå ifrån för den som vill vandra men gärna i kombination med flugfiske eller rida islandshäst. Tre enkla och lättillgängliga utflykter är Gaisats, det förhållandevis lilla fjället där det går att få en riktig topptur på mindre än tre kilometer (ja, då är det bara uppför) med fantastisk utsikt åt alla håll. Örnbo är utsikt från andra änden, en numera obebodd boplats men som hålls levande av hembygdsförenigen. Ta bilen upp längs Tjulån till Tjulträsk och kasta sten i vattnet som ser ut nästan som en fjord. Gå längs en liten stig längs vattnet till en grillplats, eller hela vägen ner till byn. Eller a bilen upp längs andra dalen, längs Vindelån, ända upp till rengärdan och helikopterplattan vid Biergenas. Gå någon kilometer och bli belönad med utsikt, eller så stanna bilen en bit innan rengärdan och gå ca 700 m längs en stig och få i princip samma utsikt men från Åggovaare. Listan kan göras lång.

Tre riktiga toppställen och särskilt för den som kanske just hittat intresset eller är en blandad grupp med långa och korta ben, olika mycket ork eller önskemål om boende. Och precis just nu är alla sprakande höstfärger som finast i fjällen och snart kommer de neråt till kusten och neråt i Sverige, inga mygg är det heller och solens strålar kan fortfarande värma så det är en fin tid att vara och vandra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s