Världshälsodagen – 5 saker att uppskatta

Idag är det internationella världshälsodagen, den 7 april varje år. Tyvärr sammanfaller den ju numera med årsdagen för terrordådet i Stockholm förra året så datumet kommer nog aldrig mer bli något positivt i Sverige. Den här traditionen är dock längre och jag tycker den kan vara värd att tänka på ändå. I Sverige, och västvärlden, är ju hälsa trendigt så det smäller just nu. Det är träningsresor, dieter och kostråd, event, lopp, extremsporter och allt möjligt. Jag gillar mycket av det där och är ju också en del av det, både som deltagare och som instruktör och arrangör. Men hälsa är ju så mycket mer, framförallt så mycket mer grundläggande som inte är självklart för alla. WHO har inte fokus på om högintensiva intervaller eller mer lågintensiv träning ger mest resultat för en motionär. Det handlar om andra saker, mer grundläggande. Så den här dagen kan vi väl passa på att uppskatta:

  • Dricka rent vatten, direkt ur kranen hemma. Nästan helt gratis. Du kanske till och med har flera kranar? Eller dricksvatten i toan om det kniper och alla kranar är upptagna?
  • Gå ut och andas frisk luft. Vi har skog, vi har allemansrätt och även om det på vissa ställen kunde vara renare luft kring vägarna så är det långt ifrån vad många ställen har.
  • Gå på toaletten ifred och tvätta händerna med tvål och varmt vatten efteråt.
  • Ta ut dig fysiskt av fri vilja, med nånting du tycker om, gärna med nån du tycker om.
  • Om du är sjuk eller nästa gång du eller någon anhörig blir det, få hjälp i praktiken gratis. Ni vet hur det funkar, men det kostar inget när det händer. Det är rent och rättvist och på det hela taget världsklass.

Ha en fin lördag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s