Om att secondhandbutikerna tvingas lägga ner

Johanna WestbergJag i massa second-hand-kläder

Har ni läst nyheten om att Röda Korset lägger ner två av sina second hand-butiker i Umeå? På grund av att högsta domstolen beslutat att ideella föreningar måste redovisa moms. ”Eftersom de konkurrerar med handeln.” Alltså… DET ÄR JU DET SOM ÄR MENINGEN.

Visst, vi borde vara villiga att betala lika mycket även om någon använt det men så ser det ju inte ut, folk köper då hellre nytt. Hur ska vi nånsin kunna vända handeln till något hållbart?

5 reaktioner till “Om att secondhandbutikerna tvingas lägga ner

  • Alltså, jag blir så himla ledsen. Är jurist själv, och jobbar i en ideell organisation, och tycker beslutet är så fel. Men, men, jag lär väl aldrig förstå den där juridikdjungeln! (Trots att jag nu har jobbat i den, med den, i snart 10 år…)

  • Mjae. Moms, förvisso, okej, men jag tycker nog att en del av dem kunde anställa sin personal. När second hand går nästan lika bra som vanlig handel och myrorna tar ut rätt höga priser då kan de lägga lite pengar på de som faktiskt jobbar här också. Förstår att man behöver skänka pengar till välgörenhet men många av de som jobbar på Second hand butiker behöver ett riktigt jobb också.

    • Fast det bygger ju på volontärer, även om det i det här fallet drabbar 10 anställda också. De skulle nog anställa om de hade råd men det är ju gigantiskt mycket mer pengar än att redovisa moms. De jobbar ju jättemycket med arbetsplatsträning m.m. Myrornas butiker är väl kommersiella dessutom, det här är röda korsets butiker som INTE är det (de har en sån också i Umeå). De kan inte välja vilket sortiment de tar in så lite svårt vara väldigt vinstdrivande då.

      • Ja det är väl skillnad mellan butiker såklart och ja de har anställda. Men många butiker går väldigt bra och de tar ju väldigt mycket betalt idag upplever jag som kund iaf. Nästan alla man går på ?! Men ja, våra skatter svider i Sverige. Tråkigt att det inte kan fortsätta som det varit dock, men står fast vid att jag tycker att man kanske ska värdera om och fundera på fler anställda och ta lite mer av det som kommer in till det för jag tror knappast att det idag är så mycket volontärer längre. Det var nog förr när second hand var i mindre skala det var t ex pensionärer eller studenter men idag är nog merparten andra grupper. (Men det är bara en känsla från min del)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s