Om att träna sig skadefri


Jag är just hemkommen efter ännu ett träningspass och är så glad varje gång, varje period som det funkar. Det här med att verkligen träna rörlighet och inte bara försöka stretcha lite efter varje pass det har gett resultat. Jag är rörligare, kan göra övningar jobbigare och framförallt har jag hållit mig skadefri länge nu. Jag märker direkt när jag inte gjort det på ett tag, hur det blir snett i framförallt höfterna och så får jag ont i ryggen.

Det har dock inte alltid varit såhär, kanske är det därför jag är så tacksam. Som de flesta som tränar har jag haft massvis med olika skador och överbelastningar.

När jag spelade basket och fotboll hade jag ofta problem med ländryggen och benhinnorna. Knäna klarade sig genom över femton års fotboll- och basketkarriär och även senare har de sällan krånglat. Fötterna däremot har protesterat när jag sprungit, likaså höften. Ibland den ena, ibland den andra. Jag har testat iläggsulor, tejpning, knäskydd, benhinneskydd och oändligt många naprapater och sjukgymnastikprogram. Det som har funkat har varit tre saker: värmeskydd för benhinnor (har kört mycket vulkanskydd och du numera enkelt att beställa på http://vulkanskydd.com/), övningar (och att faktiskt göra dem också) samt iläggsulor.  Mina benhinnor har sedan länge läkt och jag behöver inte superdyra ortopediska inlägg utan har tränat upp fötterna och även rörligheten i höfterna där mycket satt och klarar mig med halvproffsiga iläggsulor, dock utprovade efter just mig, från en vanlig skobutik som har en sån maskin som känner av kroppsvikt/tyngdfördelning. Tejpning har funkat kanon för att påskynda återhämtning av stukade fötter, det funkade inte alls för mig när jag höll på att få hälsporre (då hjälpte stretching)

Det jag vill komma till är att som min kompis brukar säga ”whatever floats your boat”. Det är olika för alla vad som funkar men lyssna på kroppen, träna inte om du är sjuk eller har en skada som kan förvärras men använd hjälpmedel, skydd och stöd i din träning för att bygga upp dig. Balansplattor, vämeskydd, iläggsulor, skor som passar dig och så vidare. Och så rörligheten. Det var det vi människor hade från början, när vi föddes, innan vi var starka nog att hålla upp huvudet, innan vi hade koordination på armar och ben, innan vi hade balans att gå, innan vi satte oss på en stol. Då var vi rörliga.yoga handstand practise

Inlägget är skrivet i samarbete med vulkanskydd men innehållet är helt och hållet mitt eget. 

2 reaktioner till “Om att träna sig skadefri

  • Åh, va bra att jag tittade in här just nu: jättebra inlägg. Mina benhinnor har sedan länge sagt nej till aerobic och annat ”hoppigt” (som var det enda jag körde mina typ 10 år i träningssalen…), men bråkar fortfarande lite lätt om jag går långt/har dåliga skor/inte kan låta bli BodyCombat-passen o.s.v.

    Blev lite sugen på de där skydden – låter liksom skönt bara man läser om dem…

    Har du några mer specifika tips på övningar för just benhinnornas skull?

    • Tack! Ah, så hade jag förr men spelade basket och funkade med värmeskydd! På den tiden fanns inte kompressionskläder heller, undrar om det skulle kännas bättre? Inte kört direkt nåra övningar för benhinnorna, dock var det här alltså värst tiden då jag spelade basket och då körde jag relativt mycket tåhävningar men det skulle jag nog fråga en sjukgymnast om idag, det kanske belastar i onödan…. däremot varit noga med att inte springa på asfalt och så har jag en massageövning jag kan göra på mig själv (fast bättre om nån annan gör, brukar kunna ta brutalt) och så har jag kört kallt-varmt-omvartannat i duschen. Högst ovetenskapligt men för att öka blodcirkulationen 🙂 Hoppas du får ordning på det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s