Om Guitars – världens finaste gitarrsamling


IMG_1306Vi har haft planeringsdag idag som avslutades med guidad tur på Guitars – the museum. Jag har inte varit där tidigare annat än i baren och käkat men har velat gå dit länge. Jag älskar gitarrer. Kanske inte lika mycket som bröderna Åhdén vilka vi har att tacka för denna fantastiska samling, men jag är med i klubben som kan skilja en Fender från en Gibson (kan inte alla det?). Väldigt intressant guidning av en av brödernas döttrar, anekdoter om hur de kommit över juvelerna och okända namn på samlare varvas med kända rockstjärnor. Mer om historien finns på deras hemsida men jag kan varmt rekommendera ett besök. Faktiskt kommer gitarrälskare från hela världen hit, det är en världsunik samling med ungefär 350 gitarrer varav vissa helt unika exemplar.

Guitars museumVår guide Guitars museum fender stratocasterFender Stratocaster (1954), världens mest kopierade gitarrmodell (den övre). Jag och brorsan hade först en röd och vit i plywood och sedan fick vi en riktig, en svartvit.
Guitars museum Fender BroadcasterKronjuvelen – Fender Broadcaster. Världens första elgitarr (1950)Guitars museumTre Gibson i ES-serien. Guitars museum Gibson Les PaulVärldens kanske mest eftertraktade gitarrmodell, Gibson Les Paul Standard. Tillverkad 1958-1960 och slog igenom med Eric Clapton 1966 på skivan blues breakers och var redan då ouppnåelig. Guitars museumPå museet finns även en del andra gamla grejer
Guitars museum
Foton från bröderna Åhdéns liv med gitarrernaGuitars museum b-benderEn hel vägg med ”b-bender”, något jag inte kände till att det fanns. En mekanisk konstruktion inbyggd i gitarren som höjer b-strängen två tonsteg (en ton, till C) om man töjer i axelremmen.Guitars museum bröderna ÅhdénTack Mikael och Samuel Åhdén!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s