Om att koka eget schampo (recept örtschampo)

~ inlägget uppdaterat juli 2022. Ordinarie inlägg från juni 2014 ~

Eftersom många frågat om receptet på örtschampo så kommer det här. Jag använder ett som jag fått av en som gått kurs hos isdimma.se, det är Alexandra som har Örtskolan på SVT (och även Örtvandring till häst i Ammarnäs! Står på min bucket list)

uppdatering: har nu kokat efter receptet flera gånger och laborerat med det så följ gärna länkarna till det! 

Alla ingredienser har jag köpt från crearome.se 2012 och de håller till 2017. Ett stort inköp i början men sedan enkelt. Det tar en timme att koka och blir nästan en liter.DSC_3637DSC_3642

Det finns massor med info på crearome.se och även på livsmedelsverket och andra sidor om naturlig kosmetik och ingredienserna, inte är det lätt som konsument, men det får var och en välja vilken nivå. Det här funkar och känns superduperbra för mig. Till exempel parabener (konserveringsmedel) som så många aktar sig för, med all rätt kanske, för mig känns inte en halv tesked per år som något jag behöver ligga sömnlös för. Att tillverka eller koka hudvård eller mat helt utan konservering får kortare hållbarhet, så enkelt är det. Jag har testat tvätta håret med honung, äggblandning och allt möjligt och visst funkar det men jag älskar att detta tar en timme och sedan har jag det i helt vanliga schampoflaskor som kan förvaras i rumstemperatur och håller och räcker ca ett år(!).

När jag hade kortare hår använde jag aldrig balsam efteråt och mitt hår mår verkligen kanon och det kliar aldrig i hårbotten längre. Jag tvättar håret 2 ggr/v trots att jag tränar så mycket, det räcker faktiskt. Växer och frodas gör det också. Det kanske ska sägas att jag använder rätt lite stylingprodukter, men det händer, och det här schampot löddrar rejält och blir verkligen rent! (Tycker t.ex. att honung har det lite tufft med vanlig hårspray a.k.a. tjernobyl på burk)

Nåväl, både isdimma.se och crearome.se har andra recept också, är det någon som testat något? Jag skulle gärna höra fler tips och inspiration! Här kommer receptet jag kokar efter (mina kommentarer i kursivt):

Örtschampo recept

2 tsk Guarmjöl (afrikansk nöt, balsameffekt + konsistens) (uppdatering: testar 3 tsk)

1 msk olivåterfettning (oxypon) (förtvålad olivolja, återfettar hårbotten)

7 dl örtavkok (läs punkt 1)

½ tsk paraben (konservering) (uppdatering: testar recept utan) det har fungerat fint, inte märkt någon skillnad

1 tsk mjölksyra (sänker hudens pH-värde, särskilt bra vid mjäll)

2 dl laureth sulfat (tvättaktivt ämne från kokos- och palmkärnolja) (uppdatering: kokar utan sulfat) inga problem, inte märkt skillnad och även provat en ekologisk konserveringsprodukt från organic makers som också funkade fint)

1 dl sockertensid (tvättaktivt ämne från majs- och kokosfett)

Ev. 1 msk silkesprotein eller sojaprotein (fuktbindare, balsameffekt)

DSC_3648

 1. Börja med avkoket (kan göras i förväg): Koka upp 1 l vatten med 4 dl torkade örter*. Dra av när det kokar, låt svalna till 50 grader under lock. Sila. (Jag har ingen sil utan brukar använda en handduk i durkslaget)
 2. Själva schampot: Häll guarmjölet i en rostfri bunke eller kastrull och blanda med olivåterfettning. Rör ut mjölet ordentligt, som en redning. Viktigt att det inte är några klumpar kvar! (Jag brukar blanda i en gryta direkt)
 3. Mät upp 7 dl örtavkok och häll i lite i taget. Värm under tiden till 50 grader. (Det brukar bli ganska precis 7 dl av litern som var från början)
 4. Tillsätt paraben och mjölksyra.
 5. Rör långsamt ned laureth sulfat och sockertensid. Viktigt att ta dem i rätt ordning!
 6. Tillsätt ev silkesprotein/sojaprotein (jag kör med sojaprotein)
 7. Rör långsamt i minst 5 min.
 8. Häll upp på flaskor, sätt på locken. (Jag återanvänder gamla flaskor!)
 9. Tillsätt valfria eteriska oljor* och gör en fin etikett.

*Vilka örter och eteriska oljor som används kan väljas själv, jag har mittemellanfärg på håret (läs: råttfärgat), lätt få lite torr hårbotten och älskar ringblommor så jag odlar dem på sommaren och har torkat till hösten! Har använt rosmarin också som jag beställt. Finns även det på crearome.se  Eteriska oljor går jag bara på doft, och min favorit tea tree. Men de olika örterna och oljorna har lite olika effekter. Kamomill ger ljust hår mer glans och lyster till exempel.Hemmagjort örtschampo

Vad gäller schampot har jag lite problem att få det helt slätt, det blir lite grumligt och klumpigt. Kanske rör jag för snabbt? Är det någon som testat eller testar så hör av er med tips på det också! DSC_3652

Röra lååååångsamt är det svåraste för mig…

Uppdatering 2022: har nu tyvärr slutat, eller det var åtminstone väldigt längesedan jag kokade, mest på grund av tidsskäl (fast det tar inte längre tid än att göra en lasagne eller en tårta! Varför är det ändå så svårt få det att bli av?) och ingredienserna började ta slut eller gå ut i tid. Vill inte använda gammalt och fördelen är att schampot blir väldigt dyrt så även fast vissa ingredienser hade flera års hållbarhet så gick de till slut ut. En vacker dag hoppas jag återuppta, fortsätt gärna lämna kommentarer om ni provar eller tips på andra recept!

13 reaktioner till “Om att koka eget schampo (recept örtschampo)

 • Kul att du lägger ut ett recept! Men måste ändå ifrågasätta parabenerna. Varför? Jag tror du får hållbarhet ändå. Jag har schampoo från Urtekram och det är inga parabener i det och ingen problem med hållbarheten? Men å andra sidan har det inte alla de här ingredienserna såklart..

  • Jag var också skeptisk och skulle gärna få tips på vad jag kan byta ut det mot eller om det funkar utan, men eftersom jag har problem med just kliande hårbotten känner jag mig rätt skeptisk mot mögel och sånt också. Det är ju inte precis tillagat i kliniskt laboratorium när man gör hemma, så att jämföra rakt av med urtekrams INCI känns svårt. I övrigt har de precis samma varianter på örter och varför de används som detta recept! (skrev bara ut vilket jag använder) Parabenerna som används är som det står på hemsidan för ingredienserna propylparaben, dvs E216 och E218, och de tillhör varken de som är helt ofarliga eller de som är förbjudna i Danmark. De är samma som finns i t.ex. godis och torkat kött och kan orsaka överkänslighet hos personer som inte tål acetylsalisylsyra (vilket jag gör med 100%, treo är min bästa huvudvärksmedicin) och är under utredning hur mycket som ska tillåtas. Dessutom behöver jag tvätta håret mer sällan så det är extremt lite paraben som nuddar min hårbotten….så kör jag på detta tills vidare. Vet du någon som gör eget som kan komma in hit och tipsa skulle jag bli jätteglad! 🙂

   • Nej, var faktiskt den första jag läst som gör eget schampoo.. 🙂 Och det var roligt. Och som sagt. Hur farligt det är. Örter osv kan ju vara farligt för den som är allergisk, minst lika farligt. Ibland blir man blir för det som är rakt framför en också och tror bara på alla alarm.

  • nej det är lätt! Jag har iofs balsam numera eftersom mitt hår blivit så långt. Beror säkert på, ibland när jag gjort slingor blir det svårare men det var så längesen nu. Blir mindre trassligt för mig än när jag t.ex. glömt schampo och använder engångs på hotell iallafall!

 • Veldig moro å få en oppskrift på hjemmelaget shampo og balsam! Det har jeg alltid trodd har vært kjempevanskelig å lage – men dette ser jo overkommelig ut! Dette må jeg prøve ut i sommer!

 • Hej! Har kokar Nässelschampo i många år och jag fick lära mig att använda natriumbenzoat som man köper i matbutiken. Fungerar mycket bra! / Gertrud Carlström

 • Varför har du i sulfat? Då kan man lika gärna köpa shampoo i butik. Det är ju just sulfat och parabener oavsett mängd man vill bort från och anledningen att man väl gör eget?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s