Om sol, löpträning och kvinnor

20140308-131216.jpg
Äntligen har solen tittat fram! Skidsäsongen är officiellt över för min del, Umeå har meteorologisk vår och jag har kört årets första utomhuspass för löpsäsongen. Intervaller och rörlighets-styrkeövningar på mariehemsängarna inför toughest.
Internationella kvinnodagen är det också, läsvärda inlägg här och där men det som fångat min uppmärksamhet mest idag är ett inlägg om träningsprogram. Jag är en av dem som rycks med i runners world’s ”så springer du milen under 50” och ni som känner mig vet att jag inte är något fan av att det heter ”tjej”vasan, även om jag ser stora fördelar i sig med både att ha kortare alternativa lopp och lopp bara för kvinnor eftersom de har en tendens att locka fler. Tills vi har det jämställt på träningsfronten och kvinnor är lika representerade som män på tävlingar i löpning, skidor och annat (ja, kvinnor tar mer ansvar för barn och hem och tränar när de får en lucka och män planerar sin träning och låter familjen anpassa sig eller klara sig själva. Generaliserat men sant) så är det bra med sånna lopp, men de kan heta vårruset till exempel. Eller kortvasan.
Det är dock fysiska skillnader mellan kvinnor och män, ca 10-20% skiljer det i resultat/effekt och det krävs helt enkelt mycket mer träning av en tjej att springa milen på samma tid som en man och därför var det så skönt att läsa det här inlägget och bara känna mig jävligt bra som jag är.
Ha en fantastisk dag, det tänker jag ha!

20140308-131159.jpg

7 reaktioner till “Om sol, löpträning och kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s