A Hard Rain’s A-Gonna Fall

SEE Västerbottens hållbarhetsvecka är igång och idag var jag på konferens ”Hard Rain – Whole earth. Our headlong collision with nature”

Hållbarhet känns ofta både självklart och uttjatat så det var en otroligt positiv överraskning hur fantastiskt bra ordnad denna dag var. Dagen inleddes med en gripande föreläsning av Mark Edwards som skapat filmen med Dylans låt ”A hard rain’s a-gonna fall”. Vackrare och mer gripande och träffsäkert får man leta efter. Se den HÄR (och jag rekommenderar det verkligen!)

Dagen fortsatte med korta presentationer av intressanta deltagare (som alla var vana att prata engelska! Vilja och våga går ofta före uttal, men ack så skönt det är att lyssna till duktiga föreläsare), djupa, viktiga frågeställningar, information om projekt, uppmuntran och fakta från olika branscher och sidor av världen, otroligt kompetenta och erfarna deltagare, summerat i paneldiskussioner och det hela utan svenskt fikaavbrott utan istället afrikansk dans.

Vi fick diskutera frågorna vad vi skulle ta med oss respektive inte ta med oss in i nästa/en ny värld om vi stod inför en radikal förändring imorgon och vad vi personligen skulle ta med oss. Det är stora frågor och jag är lämnad ännu mindre oberörd än tidigare.  Det finns många aspekter, många lösningar, många problem på vägen, men som någon på scen betonade idag: Vi måste fokusera på lösningarna.

Själv tänker jag fortsätta/börja om med ShopStop. Som med dieter tror jag inte på att det räcker med ”tre månader” som en på scen lovade idag, eller med det år jag själv redan gjort (2011). Det krävs en förändring men jag tror inte på regler eller utsatt tid, eller att aldrig köpa något mer, det handlar om en inställning och jag tycker inte ens det är en uppoffring, det är en möjlighet.

Har man kunskap och möjlighet är man skyldig att försöka förändra och förbättra, för alla. Jag kunde inte hålla med mer. Vi har inte ärvt jorden av våra förfäder, vi har lånat den av våra barn.

Tips på små saker man kan göra: ”en miljon små steg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s