PechaKucha night Umeå

PechaKucha är en presentationsform där man visar 20 bilder á 20 sekunder. Man ställer in tiden på bildspelet och efter att ha sett en del vet jag att det krävs träning att hålla sin presentation till de exakta sekunderna. Och det är det som är så häftigt. En bra presentation, perfekt anpassad till bilderna håller intresset uppe på ett riktigt fängslande sätt. Och det är så lagom långt, det är verkligen perfekt anpassat för att man inte ska tappa intresset, tvärtom. Tanken var från början att vara ett sätt för unga designers att mötas men det har spritt sig över världen som en lättsam snabbpresentationsteknik som tar upp alla typer och ”svårighetsgrader” av ämnen.

(20×20)

Det skapades av Astrid Klein och Mark Dytham på Klein Dytham architecture. Första PechaKucha Night hölls i deras galleri/lounge/bar/klubb i februari 2003. Det är alltså ganska nytt. Anledningen till att formatet utvecklades var att ”arkitekter pratar för mycket”.

Det är nog sant. Ge ordet till en arkitekt, eller alla kategorier kreativa personer (alltså ingenjörer!) och några bilder och han/hon slutar aldrig. Ge en powerpoint till vemsomhelst och det är samma lika.

Håller med om det, och det är inte bara arkitekterna. Tro mig från the inside. Det är en konst att klara av en PechaKucha presentation, och när vi hade det på en regionträff var den absolut mest outstanding, egentligen den enda som gjorde det på riktigt, vår danske arkitekt från Umeåkontoret.

Ordet betyder ”ljudet av konversation” på japanska men enligt Anna på Svensk Form igår även ”kaos”

Igår var schemat ” Åtta intressanta personer kortpratar om bland annat: Kaffe, Kreativitet, Design, Konst och Uppfinningar”

Alla var bra och intressanta att lyssna på, men det var först efter pausen det blev riktigt PechaKucha av det hela. Wow.

Två grannar till mig, två branschkollegor och två okända.

Före paus: Behzad Khosravi Noori, Merete Fischer och Olle Salmonsson

Eva Lind-Holmgren, Lilla Galleriet (eller ”prima gallerina” som hon själv vill vara) var fantastisk! Vilken resa, hon pratade om när hon slutade på operan som kostymdesigner/chef/operaproducent m.m. till att starta eget och driva Lilla Galleriet här precis nedanför mitt hus.

Camilla Näslund, från Designmäklarna och en hel del annat berättade om sin designresa. Fantastisk som vanligt. Driftiga kvinnor! Skriver på en bok gör hon också. Fint skrivet om henne på Petras blogg från igår

Andreas Sundgren om en resa från business till äpplen.

Camilla Näslund 

Summa sumarum: Riktigt bra kväll, nästa datum 2 december. Tema ”skuggor och kontraster”, och före dess i massa andra städer. Håll utkik på Svensk Form och Internationella PechaKucha night

3 reaktioner till “PechaKucha night Umeå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s